Ultra Popularno

Holivudske zvijezde koje su odbile nagradu ili bojkotovale dodjelu Oskara

Najprestižnija svjetska filmska nagrada Oskar dodjeljuje se preko devedeset godina najboljim pojedincima iz svijeta filma i glume. Preko 9000 članova Akademije, od kojih glumci čine najveći postotak glasača, svake godine odlučuje kome će pripasti zlatni kip.
nagrada Oscar
Foto: AP

Ipak, to ne znači da svi koji su nominovani žele i da prisustvuju svečanoj ceremoniji, čak i kada se pretpostavlja da će osvojiti nagradu. U istoriji dugoj 92 godine, neki od najpoznatijih glumaca nisu bili prisutni na dodjeli nagrada, ili su odbili da dođu na ceremoniju. U nastavku ti donosimo listu poznatih ličnosti koje su prkosile prirognom toku dodjele nagrada.

Will Smith

Glumac Will Smith je 2016. godine izjavio da neće prisustvovati dodjeli ove prestižne nagrade u znak protesta zbog nepoštivanja različitosti. Drugu godinu zaredom, svih 20 nominovanih glumaca bili su bijelci. Ovo nije bio prvi Smithov bojkot: 1989. godine, bio je i protiv Grammy dodjele kada je saznao da najbolji rap nastup neće biti emitovan.

Will Smith dodjela Oscara
Foto: Getty Images
Banksy

Misteriozni britanski ulični umjetnik veoma cijeni svoju anonimnost. 2011. godine njegov debitantski film „Izlaz kroz prodavnicu suvenira“ bio je nominovan za najbolji dokumentarni film. Ali, organizatori su mu rekli da na ceremoniju ne može doći maskiran. Izvršni direktor Akademije Bruce Davis, izjavio je da bi bilo zabavno, ali uznemirujuće nagradu dodijeliti petorici momaka koji bi se maskirani pojavili na pozornici i svi tvrdili da su Banksy. Film ipak nije osvojio prestižnu nagradu.

banksy
Foto: Filck Dominic Robinson
Eminem

Kada je Eminem 2003. godine osvojio nagradu za najbolju originalnu pjesmu „Lose Yourself“, nije bio na ceremoniji dodjele zlatnog kipa. Njegov kolega Luis Resto je preuzeo nagradu u reperovo ime. Kasnije je rekao da nije došao na ceremoniju, jer je smatrao da njegova pjesma nema šansu među žestokom konkurencijom. Vjerovatno je mislio da će Bono pobijediti. Navodno, poznati reper je prespavao dodjelu Oskara.

Eminem dodjela Oscara
Foto: Getty Images
Paul Newman

Nakon šest nominacija i dva počasna Oskara, Newman je konačno dobio najprestižniju glumačku nagradu za film „Boja novca“ 1987. godine. Međutim, dodjeli nije prisustvovao, a naknadno je slikovito objasnio i zašto: „To je poput udvaranja i potjere za lijepom ženom punih 80 godina. Kada napokon odluči da popusti, sve što možeš reći je – strašno mi je žao, sada sam umoran.“

Paul Newman dodjela Oscara
Foto: Touchstone Pictures
Woody Allen

Pisac i filmski producent nikada ne prisustvuje ceremonijama dodjela nagrada – pa tako ni  dodjeli Oskara. Isto je bilo i 1978. godine kada je dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca, najboljeg režisera i najbolji originalni scenario za film „Annie Hall“. Ipak, 2002. godine je došao na dodjelu kako bi predstavio filmove napravljene u New Yorku u čast žrtvama terorističkog napada 11. septembra.

Woody Allen dodjela Oscara
Foto: Getty Images
Katherine Hepburn

Sa čak četiri Oscara, Heburn i dalje drži rekord među svim glumcima – Meryl Streep joj se sada ozbiljno približila. Hepburn se nije pojavljivala na ceremonijama, iako sama nije odbila nagrade. Njeno prvo pojavljivanje bilo je 1974. godine, kada je uručila memorijalnu nagradu Irving G. Thalber i rekla: „Ja sam živi dokaz da čovjek može čekati 41 godinu da postane nesebičan.“

Katherine Hepburn dodjela Oscara
Foto; Reuters
Marlon Brando

Iako je svima bilo jasno da će Marlon Brando dobiti Oskara za ulogu Vita Corleonea u filmu „Kum“, on je bojkotovao ceremoniju i iskoristio je za politički protest 1973. godine. Nagradu je preuzela aktivistkinja Američkog indijanskog pokreta Sasheen LittleFeather. Kada je izašla na pozornicu da preuzme nagradu i pročita glumčev tekst o maltretiranju domorodaca, sve što je dobila bili su zvižduci.

Marlon Brando dodjela Oscara
Foto: Paramount
Stanley Kubrick

Nevjerovatno je da Kubrick nikada nije dobio Oskara za najboljeg režisera. Međutim, 1969. godine je osvojio nagradu za najbolji vizuelni efekat za film „2001: Svemirska odiseja“. Kubrick nije prisustvovao dodjeli, pa su umjesto njega Zlatni kip preuzeli Diahann Carroll i Burt Lancaster, šaleći se da je Kubrick otišao na Mars u potrazi za lokacijama za nastavak filma.

Stanley Kubrick
Foto: Reuters
Elizabeth Taylor

Tadašnji suprug Elizabeth Taylor, Richard Burton (koji je takođe bio nominovan za istoimeni film „Ko se boji Virginie Woolf? ), uvjerio je glumicu da zajedno preskoče svečanu ceremoniju. Burton je prije toga već četiri puta bio nominovan, te se bojao da će i peti put ostati bez nagrade. Taylor je dobila nagradu za najbolju glumicu, ali nepojavljivanje na dodjeli, samo je negativno uticalo na njen glumački status.

Elizabeth Taylor dodjela oskara
Foto: Warner Bros

 

Izvor: businessinsider.com

Slični članci

Internet zvijezda otpjevala Shallow u emisiji Ellen

Ultra magazin

Celine Dion – život počinje u pedesetoj!

Ultra magazin

Beyonce otvorila Kobe Bryant Memorial izvedbom jedne od njegovih najdražih pjesama

Ultra magazin