Ultra Inspirativno

Holivudske zvijezde koje se bore za spas planete

Osnivajući svoje fondacije ili podržavajući druge organizacije, ove holivudske zvijezde promovišu mjere koje inspirišu društvo da se suoči sa posljedicama klimatskih promjena.

arquitecturaydiseno.es

Leonardo Di Caprio je 1998. godine osnovao fondaciju posvećenu zaštiti biodiverziteta i dobrobiti svih stanovnika Zemlje. Kroz različite asociacije, njegova fondacija podržava inovativne projekte koji štite ranjivu divljinu od izumiranja. Takođe je producent dokumentarnog filma o klimatskim promjenama “Prije Poplave”.

Govor koji je održao 2016. godine kada je nagrađen Oskarom za najboljeg glumca u filmu “The Revenant” posvetio je potrebi da postanemo svjesni klimatskog problema. Ovog ljeta, ekološa fondacija Eaarth Alliance, koju je osnovao DiCaprio, osnovala je fond od 5 miliona dolara za pomoć u borbi protiv požara koji pustoše amazonske prašume.

arquitecturaydiseno.es

Brad Pitt je pokazao solidarnost sa ekološkim pokretom svojim intervencijama kao volonter na projektima, kao što su Make It Right koji je posvećen izgradnji ekoloških kuća na području New Orelansa, pogođenim uraganom “Katrina”.

arquitecturaydiseno.es

Jon Bon Jovi podržava nekoliko dobrotvornih akcija, uključujući stvaranje održivog stanovanja u urbanim sredinama, kao dio Jon Soul fondacije. Takođe je dao doprinos građenju prvih kuća sa LEED certifikatom u centru Filadelfije i pomogao u izgradnji dva projekta održivog stanovanja u Brooklynu.

arquitecturaydiseno.es

Sting je zajedno sa suprugom osnovao fondaciju Rainforest, koja se bori za očuvnje džungle i ima tri ogranka: u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji. Fondacija promoviše projekte za sprovođenje prava domorodačkih naroda na svojoj zemlji i podizanja svijesti o zdravom načinu života. Svake godine organizuje koncerte za prikupljanje sredstava.

arquitecturaydiseno.es

Cate Blanchet vodi važne projekte za smanjenje potrošnje električne energije. Ova Australijska glumica promovisala je, kao umjetnički direktor kompanije pozorišta u Sidneju, ugradnju jednog od najvećih sistema za prikupljanje kišnice i solarnih ploča u pozorištu Warf.

arquitecturaydiseno.es

Glumac Edward Norton uključen je u niz akcija za očuvanje okoline. Norton vodi program Solar Neighbor, koji donira sistem solarne energije porodicama sa malim primanjima, svaki put kada poznata osoba kupi jedan za sebe. Norton takođe redovno doprinosi različitim organizacijama i fondovima, između ostalog Grand Canyon Trust, Wilderness Society i Earthjustice, i predstavlja seriju Strange Days on Planet Earth na kanalu National Geographic. 2009. godine trčao je maraton u New Yorku sa ratnicima Masai kako bi prikupio sredstva za Masasai Wilderness Consrvation Trust. Takođe je aktivan član Friends of The High Line, kampanja koja se bori za očuvanje zelenih zona u New Yorku.

arquitecturaydiseno.es

1989. godine glumica Meryl Streep osnovala je Mothers and Others, grupu koja pruža informacije o prisustvu hemikalija i pesticida u poljoprivrednim proizvodima. Iako je kampanja završila 2001. godine, Streep je nastavila da podiže svijest o toksinima prisutnim u izvorima vode i hrane, i dio je udruženja za dječiju zdravstvenu zaštiti životne sredine, koja se bavi edukacijom o opasnostima koje zagađenje životne sredine ima po zdravlje djece.

arquitecturaydiseno.es

Gisele Bundchen je puno više od lijepog lica. Supermodel ima svoju liniju ekoloških japanki Ipanema by Gisele Bundchen, čijom prodajom sakuplja novac za zaštitu amazonske džungle. Program Ujedinjenih Nacija za zaštitu životne sredine imenovao ju je za Ambasadorku dobre volje 2009. godine. Takođe je pokrenula projekat “Čista Voda”, koji pošumljavanjem obnavlja zone Amazonskog bazena.

arquitecturaydiseno.es

Irski glumac Pierce Brosnan 1997. godine je dobio nagradu za zaštitu životne sredine, jer je promoviso kampanju protiv pokretanja sonara u Sjedinjenim Američkim Državama, koji prijete morskim sisarima.

arquitecturaydiseno.es

Penelope Cruz zajedno s svojim suprugom Javierom Bardemom predstavila je u San Sebastianu dokumentarni film “Santuario” koji podržava kampanju Greenpeace-a, koji se zalaže za zaštitu zadnjeg djevičanskog područja planete od Antarktičkog okeana. Od 2000. godine je vegetarijanka. Takođe aktivno učestvuje u kampanjama protiv upotrebe kože.

 

Izvor : arquitecturaydiseño.es

Slični članci

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin