Ultra Kreativno

Hoće li ovako u budućnosti izgledati odlazak na večeru u restoran?

IuteCredit
IuteCredit

Znali smo da su Japanci vrijedna, kreativna i inovativna nacija, a to potvrđuje i najnoviji izum koji su proizveli za odlaske u restorane bez maski, tokom trajanja trenutne pandemiije. Naime, Restoran Lantern Dinner u Tokiju nudi prozirne fenjere/lampe napravljene od vinila za goste kako bi mogli uživati u grupnim večerama bez nošenja maski tokom COVID-19.

Foto: hoshinoya

Širom svijeta vidjeli smo kako je industrija dizajna uticala na naš odgovor na pandemiju COVID-19. Od prozirnih posuda za ručavanje do beskontaktnih kamiona s hranom, dizajneri su se u posljednjih 20 mjeseci potrudili da omoguće što normalniji boravak u restoranima. Ali, u Hoshinoyi, u Otemachiju u Tokiju, novo iskustvo objedovanja nazvano ‘Tokyo Lantern Dinner’ je otišlo korak dalje. Fenjeri za svakog gosta koji će koristiti kao prozirne pregrade protiv COVID-19 za vrijeme grupnih večera mogu postati naša svakodnevica.

Foto: hoshinoya

Dizajnirane za goste koji su izašli na večere sa prijateljima, kako bi se osjećali slobodno i nesmetano uživali za vrijeme večere, Hoshinoya je zamislio pregrade u obliku fenjera, zbog poznavanja japanske kulture i običaja, što ne znači da se izum neće proširiti i na druge države, ukoliko bude potrebe. Sa vrha svakog fenjera dolazi meka, topla svjetlost koja osvjetljava glavu i obrok, kao i izraze lica tokom razgovora.

Foto: hoshinoya

Zaštitne svjetiljke su proizvedene u dugogodišnjoj trgovini fenjera u Kyotu, a svaki fenjer ima promjer 75 cm i visinu 102 cm, ostavljajući više nego dovoljno prostora za uživanje u obroku bez straha od prskanja prozirne vinilne obloge, koja doseže 0,15 mm u debljini.

Foto: hoshinoya
IuteCredit
IuteCredit

Dizajneri koji stoje iza Hoshinoya’s Tokyo Lantern Dinner-a stvorili su iskustvo kako bi pružili prostor u kojem se voljeni koji su razdvojeni zbog pandemije mogu sastati i zajedno uživati u kvalitetnom obroku, kao što smo mogli nesmateno uživati do kraja 2019.

 

Izvor: yankodesign.com

Slični članci

4 najbolje boje za tvoju spavaću sobu

Ultra magazin

Botto je robot koji stvara umjetnička djela, a zaradio je i prvi milion

Ultra magazin

Umjetnik stvara nevjerovatne skultpure od papira

Ultra magazin