Ultra Popularno

Hit iz 80-ih “Take on Me” premašio milijardu pregleda

Klasik grupe A-Ha iz 1985. godine “Take On Me”, premašio je milijardu pregleda na muzičkoj platformi YouTube, čime je norveški elektro-pop trio dobio posebno mjesto u muzičkoj istoriji.

Ovo je jedan od rijetkih muzičkih videa snimljenih prije 90-tih godina, koji se pridružio klubu od milijardu pregleda zajedno sa November Rain grupe Gun N´Roses i Bohemiann Rhapsody grupe Queen. A-Ha je postala prva grupa iz kontinentalne Evrope, koja je ovo postigla, takođe je jedina grupa iz tog perioda koja je za snimanje videa koristila ilustraciju.

“Take on Me” je prvi put objavljena 1984. godine, ali je prošla nezapaženo. Sljedeće godine ponovo je objavljena, ali ovaj put sa revlucionarnim videom koji je ujedinio animaciju i žive snimke.

Foto: Getty Images

Video je postigao ogroman uspjeh među MTV generacijom, a grupu je lansirao u “veliku ligu”. Singl je postao broj 1. na top listama u 36 zemalja, a članovi benda su postali idoli mladima širom svijeta.

Magne Furuholmen, klavijaturista benda osvrnuo se na neprolaznu popularnost videa: “Očigledno da je video jedinstven i ima određene karakteristike, koje su odoljele zubu vremena. Crtan je rukom i to ga čini jedinstvenim. Takođe, izgleda da ljudi i dalje osjećaju da imaju nešto zajedničko sa pjesmom. Zaista smo sretni da je tako velika pjesma u našem katalogu. Proveli smo nekoliko godina pokušavajući da natjeramo ljude da se fokusiraju na našu novu muziku. U ovom trenutku, govoreći za sebe, iznenađen sam i ponosan da je pjesma tako dobro prošla i da još uvijek ima publiku”.

Pjesma “Take on Me”, zvanično je imala milijardu pregleda 17. februara, a nedavno je nadogarađena u 4K rezoluciju.

Bravo!

Izvor: billboard.com

Slični članci

Generalni direktor Twittera donirao milijardu dolara za borbu protiv korona virusa

Ultra magazin

Popularni film Call me by your name dobija svoj nastavak

Ultra magazin

Matthew McConaughey domaćin bingo večeri za starije osobe u izolaciji

Ultra magazin