Ultra Popularno

HBO miniserija Years and Years je Black Mirror sa srcem

Serija ima mračan pogled na to gdje će nas budućnost odvesti, ali njeni snažni likovi izazivaju mnogo empatije.

Lako rješenje za novu HBO / BBC koprodukciju Years and Years moglo bi biti „Što ako snimimo Black Mirror, ali kao porodičnu dramu?“ Ali tačniji opis bi mogao biti „Što ako snimimo Black Mirror, ali sa srcem?” – Nije zamišljena kao udarac antologiji Charliea Brookera o distopijskoj budućnosti. To je više uvažavanje onoga što je kreator Russell T. Davies bio u mogućnosti da postigne svojom serijom od šest epizoda. Davies, tvorac serije, imao je dugu karijeru kao TV pisac, radeći od ranih 1990-ih u različitim žanrovima prije nego što je postao ključna karika za nekoliko ikoničkih serija.

Years and Years počinje 2019. godine, sa fokusom na komplikovanom međugeneracijskom klanu porodice Lyons: Muriel (Anne Reid), njeni unuci Edith (Jessica Hynes), Stephen (Rory Kinnear), Daniel (Russell Tovey) i Rosie (Ruth Madeley), i njihove različite partnere i djecu, uključujući Stephenovu ženu Celeste (T’Nia Miller) i njihovu kćerku Bethany (Lydia West).

Priča počinje jednostavno za ove Britance, sa rođenjem drugog Rosinog sina, Lincolna, i prvog javnog nastupa britanske političarke Vivian Rook (Emma Thompson). Ali onda nas vodi u budućnosti, u progresivnim skokovima prema 2034. godini. Segmenti na putu prate dramatične promjene u globalnoj politici i tehnologiji i razmatraju kako one utiču na porodicu Lyons.

BBC

Uticaj međunarodnih događaja na individualne živote je ključni aspekt ove serije, i daje seriji Years and Years mnogo suptilne (i otvorene) moći. Jedno je vidjeti izveštaj o bankarskoj krizi u zemlji, a drugo da gledamo kako porodica kao rezultat gubi svoj dom. Saslušanje o deportaciji izbeglica je apstrakcija, ali posmatranje voljenog para koji je nasilno razdvojen od strane vlade je snažan, empatičan trenutak.

Upotreba porodice Lyons kao povećala za tekuće događaje daje seriji šokantnu neposrednost. Tokom šest epizoda, gradi se užas o onome šta se može dogoditi u narednih 15 godina. Ali to takođe dovodi do zabrinutosti i nade, uzimajući pozitivno mišljenje o tome na šta je čovječanstvo sposobno čak i u najmračnijim vremenima.

Slično kao i u seriji Black Mirror, tehnologija nije neprijatelj. Kako vrijeme prolazi, i mobilni i desktop interfejsi ulaze u treću dimenziju i postaju ugrađeni u ljudski mozak, promjenjiva priroda poljoprivrede dovodi do evolucije sintetske hrane i pića, pa čak i način na koji ljudi sahranjuju svoje voljene počinje da se mijenja. Međutim, inovacije i promjena tehnologije nisu fokus ovdje, čak i na alegorijskoj razini. Promjene u svijetu su sastavni dio priče koja je duboko ukorijenjena u njenim likovima.

Slični članci

Demi Lovato: Izuzetno sam osjetljiva na negativne komentare na internetu!

Ultra magazin

Završen No Sleep Festival u Beogradu!

Ultra magazin

Šta su nosile zvijezde na crvenom tepihu People´s Choice Awards

Ultra magazin