• Home
  • Ultra Moderno
  • Gucci napušta sezonske modne revije kako bi slijedio sopstveni ritam
Ultra Moderno

Gucci napušta sezonske modne revije kako bi slijedio sopstveni ritam

Nije tajna da je korona virus razlog zbog kojeg je modna industrija odlučila da unese toliko potrebne promjene. Sada kada su svi, od lanca nabavke robe do modnih revija, u očajničkoj potrebi za restrukturisanjem, ko će biti glasovi modne budućnosti? Alessandro Michele kreativni direktor Gucci-a je jedna od osoba koja vodi taj razgovor i misli da su godišnje  sezonske modne revije “istrošene”.
Instagram /@gucci

Nakon što je Gucci održao virtualnu konferenciju za štampu 24. maja, kreativni direktor Alessandro Michele je objavio na Instagramu kako marka Gucci planira da prihvati održiviji raspored modnih revija. “Napuštam iznošene rituale sezonskih revija i želim da steknem novi ritam, bliži mom ekspresivnom pozivu”, izjavio je Michele u poetičnoj objavi na Instagramu.

Youtube

“Sretaćemo se samo dva puta godišnje, da podijelimo poglavlja nove priče. Neobična, vesela i potpuno slobodna poglavlja koja će biti ispisana miješanjem žanrova, stilova, pravila i polova, na bazi novih jezičnih kodova kroz komunikacijske platforme. Želim da ostavim iza sebe lajtmotive koji su kolonizovali naš prethodni svijet – istrošena forma predstavljanja po sezonama. Riječi koje su ustajale i etikete bezličnog diskursa koji je izgubio svoje značenje.”

Gucci je prva velika etiketa koja je objavila “nepristojnu” izjavu o podržavanju prelaska na skromniji, manje rasipni modni sistem.

Getty Images

Yves Saint Laurent, takođe u vlasništvu Keringa, matične kompanije Gucci, ranije je sugerisao da razmišlja o napuštanju modnog kalendara. U izjavi prošlog mjeseca dizajner Anthony Vaccarello rekao je kako će marka “preuzeti kontrolu” nad modnim rasporedom “svjesni trenutnih okolnosti i radikalnih promjena”.

U široj javnosti mišljenje je slično, pri čemu su mnogi revidirali staru odjeću, a putem interneta se oglašavao izraz “kupovina u svom ormaru”. Posljednjih godina modni se svijet sve više morao prikloniti rastućim globalnim problemima u vezi s pretjeranom potrošnjom.

Tradicionalna odjeća zasnovana na rodu takođe je doživjela značajne promjene, a slavne osobe, modeli i dizajneri promovisdali su više “rodne neutralnu” modu. Sam Michele našao se na čelu naprednijeg načina razmišljanja otkad se pridružio Gucciju prije pet godina.

Giorgio Armani najavio je da će muške i ženske revije biti kombinovane u septembru, a njegova couture revija će se održati u januaru u Milanu, umjesto u Parizu.

Slični članci

Sve što trebaš znati o maderoterapiji

Ultra magazin

Modni trend 80-tih koji je popularan ovog ljeta

Ultra magazin

Kako savršeno našminkati oči, a da šminka ostane besprijekorna, tokom vrelih ljetnih dana?

Ultra magazin