Ultra Ukusno

Greške koje pravimo prilikom pripreme riže!

Trikove za pripremu savršeno ukusne riže nije teško savladati. Dovoljno je da se pridržavamo nekoliko trikova, koje primjenjuju i vrsni majstori kuhinje u restoranima, odnosno, bitno je izbjeći određene greške. Rezultat je mirisan prilog koji nije ni suviše ljepljiv ili u najgorem slučaju kašast, nego je svako zrno cijelo i ukusno.

Foto Unsplash

U vodu za pripremu riže dodaj prstohvat soli, a prema želji i kurkume kako bi dobila lijepu boju ili malo muškatnog oraščića za bolji miris. Finu aromu dodaće i lovorov list ili neki drugi začin prema želji.

Ispiranjem riže gubi se škrob koji joj pruža sočnost i kremoznost, a pod mlazom vode nestaje i dio finog ukusa. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujemo u rinfuzi ili ako sumnjamo da nije dovoljno čista.

Kako riža ne bi bila ljepljiva najprije je trebamo popržiti na malo maslaca ili maslinovog ulja na laganoj vatri, miješajući kako ne bi zagorjela i tek zatim dodati vode.

Količina vode za pripremu zavisi od vrste riže, jer svaka vrsta ima drugačiju sposobnost upijanja, ali ipak nećemo pogriješiti ako na šolju riže kratkog zrna sa više škroba dolijemo šolju vode. Ona dugog zrna traži četvrtinu šolje vode više. Ukoliko voda ispari, uvijek možemo dodati još, ali moramo biti oprezni da ne pretjeramo sa količinom.

Rižu obavezno trebamo poklopiti pa kuvati na stalnoj, laganoj vatri, kako voda ne bi prebrzo isparila. Prozirni poklopci za kuvanje su idealni kako bismo mogli vidjeti da li treba dosuti još vode bez otklapanja. Iako se neće dogoditi ništa strašno ako provirimo jednom ili dvaput – bolje je što manje otklapati lonac.

Dvije minute prije nego što je riža gotova potrebno je da ugasimo vatru, te je ostavimo poklopljenu da se odmara. Za to vrijeme će upiti preostalu vodu.

Uz ove jednostavne trikove, dobićemo mnogo ukusniji prilog našem jelu!

Prijatno!

 

Izvor: Healthy Food Blog

Slični članci

Osvježavajući napitak sa lubenicom!

Ultra magazin

Meksičke Quesadille – idealne za ljetne dane!

Ultra magazin

Bellini – Idealan cocktail za osvježenje tokom ljeta!

Ultra magazin