Ultra Moderno

Greška u jutarnjoj njezi lica koja ti uništava kožu

IuteCredit
IuteCredit

Dobra rutina njege kože najvažnija je za održavanje čistoće tena i kontrole njenog starenja. Tvoja rutina u njezi bi trebala biti visoko personalizovana, kako bi imala najbolji efekat na tvoju kožu. Međutim, iako se čini da je manjkava njega kože bolja od nikakve, postoje greške koje možeš učiniti, a koje zapravo negativno utiču na ten i mogu čak ubrzati proces starenja.

njega kože
Foto: freepik.com

Kako bi zaista zaštitila svoju kožu i sačuva njen izgled, ovo je jedna od stvari koju moraš primjeniti u svojoj jutarnjoj rutini.

Možeš koristiti sve serume i hidratantne kreme protiv starenja koje postoje na svijetu, ali ako svakog jutra ne naneseš kremu sa zaštitnim faktorom, ništa od toga zapravo neće biti važno.

SPF nije samo za plažu
IuteCredit
IuteCredit

Krema sa zaštitnim faktorom djeluje kao zaštitna barijera protiv UV zraka i vanjskih oštećenja, pa će ušteda na SPF-u ujutro s vremenom stvoriti nepopravljivu štetu. I da, treba da je naneseš čak i kad ne ideš na plažu!

Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom uvijek bi trebalo biti dio tvoje jutarnje rutine, jer krema štiti tvoju kožu od UV oštećenja koja se mogu pojaviti i koja doprinose raku kože i znakovima starenja kože, uključujući bore, smeđe mrlje i promjene teksture.

“Čak i ako si u zatvorenom, možeš biti izložena UVA svjetlu koje i dalje može prodrijeti kroz prozore”, objašnjava dermatologinja Marisa Garshick.

Iako je krema sa zaštitnim faktorom vitalna ujutro kada planiraš izaći vani, trebala bi je nanositi i u danima kada si pred računarom. „Iako su potrebna dalja istraživanja, poznato je da se plava svjetlost može emitovati s naših uređaja, uključujući telefone i računare”, objašnjava Garshick.

Koža ti je neprestano suočena s gomilom vanjskih izvora koji mogu prouzrokovati štetu, a SPF je najbolji način da osiguraš da dugoročno ne utiču na tvoj ten.

krema za sunčanje
Foto: pexels.com
SPF u make up proizvodima

Trenutno na tržištu postoji niz makeup proizvoda koji uključuju zaštitni faktor, ali Garshick upozorava da će nanošenje određene kreme sa zaštitnim faktorom, biti korisnije za tvoju kožu i pružiti potpunije prekrivanje.

“Važno je da je krema sa zaštitnim faktorom u makeup proizvodima bolja od ničega, ali možda nećete dobiti sve pogodnosti za zaštitu od SPF-a, pa je najbolje da uz to koristite zasebnu kremu sa zaštitnim faktorom.”

”Što se tiče vaše jutarnje rutine, prvo nanesite serume i hidratantnu kremu prije nego što završite sa SPF-om.”

Uključivanje proizvoda za njegu kože protiv starenja može biti sjajno za smanjivanje postojećih finih linija i bora, ali bez kreme sa zaštitnim faktorom ujutro, podvrgavaš kožu ubrzanom procesu starenja. Oštećenje od sunca jedan je od glavnih faktora koji uzrokuju fine linije i bore prilikom konstantnog izlaganja kože UV zracima, pa integrisanje SPF-a u tvoju jutarnju rutinu može pomoći zadržati znakove starenja dok ostali sastojci njeguju ten.

 

Izvor: shefinds.com

Slični članci

Koji oblik nokta je idealan za tvoje prste?

Ultra magazin

Tri vrste modernih farmerki za 2021.

Ultra magazin

Vrijeme je da napadneš celulit! Evo kako.

Ultra magazin