Ultra Ukusno

Granita od dinje, osvježavajuća poslastica sa Sicilije!

IuteCredit
IuteCredit

Tokom ljeta u potrazi smo za jelima i pićima koji rashlađuju i osvježavaju. Granita je jedan od takvih recepata. U pitanju je italijanski recept, koji se priprema od vode, šećera i različitih voćnih okusa, koji se dobro ohlade u zamrzivaču prije posluživanja.

Foto @okruglica79

Na Siciliji je tokom ljeta popularna granita od dinje, koja se vrlo lako pretvara u piće ako se zapričamo sa društvom. Recept za granitu pronašli smo kod @okruglica79, koja na instagramu dijeli zanimljive i inspirativne recepte.

Sastojci:

  • 1 dinja od oko 800 g,
  • 2 kašike svježih listića mente,
  • šolja vode (1,5 dl),
  • šolja šećera (1,5 dl),
  • sok od 1 limuna.
IuteCredit
IuteCredit

Priprema:

Pomiješaj vodu i šećer i pusti da prokuva na šporetu oko tri minute. U potpunosti ohladi tekućinu. Dinju oguli, očisti od košpica i nareži na manje kocke. U blenderu izmiksaj dinju u pire, zajedno s listićima mente i sokom jednog iscijeđenog limuna.

Pomiješaj dinju sa ohlađenim šećernim sirupom. Prebaci smjesu u lim za pečenje veličine 20 x 20 centimetra i stavit u zamrzivač na dva sata.

Izvadi ohlađenu granitu nakon dva sata iz zamrzivača i pomiješaj sadržaj. Ponavljaj postupak svakih pola sata, sveukupno četiri puta da se stvore kristalići leda.

Granita je spremna za posluživanje. Uživaj!

Slični članci

Ukusni jesenji desert od jabuka

Ultra magazin

5 najboljih namirnica za ubrzavanje metabolizma i zdravu probavu

Ultra magazin

Kremasti rižoto sa tikvicama i sirom

Ultra magazin