• Home
  • Ultra Popularno
  • Gigi Hadid želi da izmjeni zakon o autorskim pravima zbog svog Instagram profila
Ultra Popularno

Gigi Hadid želi da izmjeni zakon o autorskim pravima zbog svog Instagram profila

Kaže da može objaviti paparazzi fotografije, jer se na njima nasmijala.
Foto: Instagram/@gigihadid

Model Gigi Hadid vjeruje da bi trebala moći objaviti paparazzi fotografije na svom Instagram profilu, jer njeno učešće na fotografijama – od poziranja do odabira modne kombinacije – poništava autorska prava vlasnika fotografije.

U tužbi za kršenje autorskih prava, koja je podnesena u januaru ove godine, agencija Xclusive-Lee navodi da je Hadid objavila jednu od njihovih fotografija na svom Instagram profilu, za koju tvrde da krši autorska prava kompanije. U prijedlogu za odbacivanje iznesenom ranije ovog mjeseca, kao i memorandumu o podršci, pravni tim Gigi Hadid tvrdi da je postavljanje fotografije predstavljalo poštenu upotrebu, jer je doprinijela fotografiji u vidu osmijeha i odjeće.

Memorandum o podršci kaže da Hadid nije prekršila nikakva autorska prava “zato što je gospođa Hadid pozirala za kameru i time sama doprinijela mnogim elementima koje zakon o autorskim pravima nastoji zaštititi.” Kreativnost je doprinijela fotografiji, a ne fotograf koji ju je uhvatio na ulicama New Yorka.

Foto: Instagram/@gigihadid

“Gospođa Hadid je samo objavila fotografiju na svojoj Instagram stranici i nije se trudila da je komercijalno iskoristi“, piše tim. “Njeno objavljivanje je odražavalo ličnu svrhu, drugačiju od svrhe fotografa, a to je da komercijalno iskoristi popularnost gospođe Hadid.”

Neke slavne ličnosti, kao što je Kim Kardashian West, isključivo objavljuju svoje fotografije, naročito zbog fanova koji mogu da repostuju fotografije bez paparazza koji tvrde da su vlasnici fotografija. Khloe Kardashian je jednom objavila da ju je paparazzi tužio zbog postavljanja njegove fotografije, slično tužbi protiv Hadid.

Ali argument koji kaže da je slavna osoba doprinijela stvaralačkom procesu paparazzija, je činjenica koja bi mogla fundamentalno promijeniti način na koji funkcioniše opcija repost na Instagramu i šta je dozvoljeno na platformi.

 

Izvor: theverge.com

Slični članci

Demi Lovato: Izuzetno sam osjetljiva na negativne komentare na internetu!

Ultra magazin

Završen No Sleep Festival u Beogradu!

Ultra magazin

Šta su nosile zvijezde na crvenom tepihu People´s Choice Awards

Ultra magazin