• Home
 • Ultra Popularno
 • George R.R. Martin otkriva 5 činjenica o novoj seriji, prethodnici serije Game of Thrones
Ultra Popularno

George R.R. Martin otkriva 5 činjenica o novoj seriji, prethodnici serije Game of Thrones

Magazin EW je nedavno objavio intervju sa autorom i izvršnim producentom Georgeom R.R. Martinom o pilotu Janer Goldman, koji trenutno snima u Sjevernoj Irskoj. HBO i Martin su ranije otkrili da se u Game of Thrones serija, odvija otprilike 5000 godina prije događaja, kada je Westeros bio sasvim drugo mjesto, i vodi do epskog sukoba s bijelim hodačima, poznatim kao “duga noć”. Pitali su Martina, koje su to neke porodice i stvorenja, koja se nalaze u ovom vremenskom periodu.

Foto: HBO

Martin je dao neke intrigantne naznake o stanju Westerosa u tom vremenskom periodu, pa čak i zabilježio mogući novi naslov.

 1. Westeros je podijeljen na oko 100 kraljevstava. “Govorimo o Sedam kraljevstava Westerosa; bilo je sedam kraljevina u vrijeme Aegon’s Conquesta, kaže Martin. “Ali ako se vratite dalje, postoji devet kraljevstava i 12 kraljevstava, i na kraju se vraćate tamo gdje ima stotinu kraljevstava – sitnih kraljevstava – i to je doba o kojem govorimo.” U sedam kraljevstava postojao je nekakav nivo reda (barem dok nije izbio rat). Tako da zvuči, kao da je Westeros mogao biti još opasniji, haotičniji i bespravniji, nego što je to u GoT – poput Wild West Westerosa.

  Foto: Polygon
 2. Postoje Starkovi i vukovi. Ekipa preživljava. Ovo bi trebalo da bude očigledno s obzirom na vremenski period, (Starkovi su bili potomci Prvih muškaraca), ali u slučaju da postoji bilo kakva sumnja, Martin potvrđuje da je to omiljena porodica. “Starkovi će sigurno biti tamo”, rekao je on. I dok je mnogo toga učinjeno u vezi sa činjenicom da serija prethodi zmajevima, to ne znači da neće biti drugih stvorenja. “Očigledno je da su Bijeli hodači ovdje – ili kako ih zovu u mojim knjigama, Drugi – i to će biti jedan njegov aspekt”, kaže Martin. “Postoje stvari, kao što su vukovi i mamuti.”

  Foto: Radio Times
 3. Neće biti Lannistera – barem ne u početku … Serija prethodi usponu porodice Lannister, kaže Martin. Ali, postoji još jedna porodica, koja trenutno živi u budućem domaćinstvu Lannister. “Lannisteri još nisu stigli, ali Castlery Rock je sigurno tu; to je kao Gibraltarska stijena”, kaže on. “To je zapravo okupirano od strane Casterlya – po kojima se tako i zove u vremenu Game of Thronesa.” Casterlys su navodno iz njihove farme prevareni od strane Lann the Clevera, koji je osnovao House Lannister – iako je nejasno da li će ova priča biti ispričana u novoj seriji.
 4. To je pravi ansambl. Čini se da je HBO-ova podjela, pokazala da bi seriju mogao voditi trio ženskih likova (Naomi Watts, Naomi Ackie i Denise Gough). Na pitanje o tome, Martin je rekao da je prethodnica – poput Game of Thrones – preciznije opisana, kao priča o ansamblu. “Oklijevam da upotrebim riječ “vođstvo “, kaže Martin. „Kao što znate za Game of Thrones, do nedavno nismo čak ni nominovali nikoga za glavnu glumicu ili glavnog glumca [tokom sezone nagrada]. Mislim da će to biti istina i za ovu seriju. Mi nemamo toliko vođa kao veliki ansambl”.

  Foto: NME
 5. Serija može dobiti nešto drugačiji naslov, od onog koji očekujemo. Prethodnica je još uvijek službeno bez naziva, ističe Martin. U prošlosti, autor je predložio naslov Duga noć. Jedan faktor iza kulisa, koji je komplikovao ovaj izbor je da je treća epizoda sezone 8 Game of Thronesa, takođe nazvana „Duga noć“. “Čuo sam sugestiju da bi se to moglo zvati Najduža noć, što je varijanta koju ne bih zamjerio”, kaže on. “To bi bilo prilično dobro.”

Dok Martin ima mnogo projekata u toku, uključujući i prethodni pilot, on primjećuje da trenutno piše samo jednu stvar: Šesti roman Led i Vatra serijala The Winds of Winter.

 

Izvor: ew.com

Slični članci

Nova pjesma Selene Gomez “Lose You To Love Me”

Ultra magazin

Ida Prester nas poziva na samopregled grudi

Ultra magazin

Klub Visokih peta u Banjaluci – za sve ambiciozne i poslovne žene

Ultra magazin