• Home
  • Ultra Popularno
  • Game of Thrones: Možda to nije kraj koji smo željeli, ali nekako se moralo završiti!
Ultra Popularno

Game of Thrones: Možda to nije kraj koji smo željeli, ali nekako se moralo završiti!

Ovo je kraj. Kraj gledanja porodica Starks, Targaryen i Lannister. Kraj putovanja do Winterfella, King’s Landinga i Castle Blacka. Kraj zmajeva i vukova; planova i gavrana i izazova u borbi. Ovo je kraj igre prestola. Možda to nije kraj koji smo željeli, ali nekako je moralo završiti. Ako postoji još jedna stvar koju su preostali likovi u seriji Game of Thrones naučili tokom svojih osam sezona epske borbe, to je da opstanak zavisi od rješavanja situacije kakva ona zaista jeste.

HBO

80-minutna serija nazvana je, naravno, “The Iron Throne”, a režirali su je David Benioff i Dan Weiss. Pisci nisu iskusni režiseri, ali ova epizoda je sjajno napravljena i prikazala je apsolutno presudne momente. Zimska apokaliptična i neizrecivo neizvjesna prva polovina, bavi se posljedicama razornog napada Daenerys na King’s Landing, a druga polovina usredsređena je na odlučivanje o budućnosti Westerosovog rukovodstva i sudbini preostalih likova. Dvije polovine su kao smrt i ponovno rađanje. Pretpostavljamo da će barem dvije stvari uznemiriti fanove: Jon Snow ubija Daenerys i Bran Stark u suštini završava na Željeznom tronu (tehnički, Željezni tron je uništen, ali shvatate suštinu).

HBO

Sansa je krunisana za kraljicu Sjevera, Brienne vodi kraljevsku stražu, Bron je gospodar kovanica, Samwell Tarly kao meštar, Tyrion kao desna ruka kralja, Jon se ponovno sjedinjuje sa Ghostom, Grey Worm ide u Naath, Podrick postaje vitez, Arya kreće na putovanje…

HBO

Najveći odlučujući faktor o tome kako se osjećate u vezi finala možda neće biti nešto iz ove epizode. Nakon dešavanja u 5. epizodi i postupaka Daenerys, sve što se dešava u ovoj završnici teče prilično logično od toga. Svi rezultati zajedno dovode do finala koje je… gorko-slatko, baš kao što je autor George R.R. Martin govorio svih ovih godina.

HBO

Prilično hrabar potez kreatora serije, sa kojim se neki fanovi definitivno neće složiti, je biranje Brana za kralja. Pisci su u potpunosti svjesni da mnogi ne vole lik. A pitanje “Ko će završiti na željeznom tronu?” već godinama je dio priče i marketinga serije. Tako da činjenica da nisu izabrali popularni lik za tron, je hrabar potez u eri u kojoj se većina plaši osude fanova.

Takođe, ne bi se iznenadili da je to i Martinova vizija. Naime, prvo poglavlje u Martinovom debiju A Song of Ice and Fire je napisano iz perspektive Brana. Dječak je bio naš ulazak u priču o porodici Stark i Winterfellu i njegov pokušaj ubistva je ono što je pokrenulo glavnu priču, tako da postoji prilično pun krug oko lika koji završava na tronu.

HBO

Još jedan pun krug se zatvara Jonovim odlaskom na Zid. Sada kada je Zid u ruševinama, Divljani su slobodni da dođu i odu kako žele, a Noćni kralj je poražen. Možda se svi možemo složiti oko jedne stvari? Poslednji trenutak je savršen – preokret otvaranja pilot epizode, gdje članovi Noćne straže izlaze, a kapija se polako zatvara umjesto da se otvara.

Posljednja sezona je kritikovana, a peticija je zahtijevala preradu sezone osam „sa kompetentnim piscima“ koja je prikupila milion potpisa uoči finala serije.

Uoči finala, glumica  Emilia Clarke je napisala emotivni oproštaj, rekavši da ju je serija “oblikovala kao ženu, kao glumicu i kao ljudsko biće”.

Glumica je stekla slavu igrajući Daenerys Targaryen u drami fantazijske televizije i podijelila niz fotografija sebe i glumaca.

Foto: Instagram/@emilia_clarke

Na Instagramu je napisala: “Pronalaženje riječi za pisanje ovog posta ostavilo me preplavljeno emocijama koliko toga želim reći, ali kako se male riječi osjećaju u odnosu na ono što su mi ova serija i Dany značile. Poglavlje majke zmajeva zauzelo je čitav moj život kao odrasle osobe. Ova žena je zauzela cijelo moje srce”.

“Game of Thrones”, serija koja je privukla toliko pažnje u posljednjoj deceniji, možda nije zadovoljila sve gledaoce, ali će ostati jedna od najčešće diskutovanih i najpopularnijih posljednjih sezona u istoriji televizije.

Pročitaj i reakcije glumaca na finale Game of Thrones.

Slični članci

Varalica – Nova psihološka triler-serija koja će te oduševiti

Ultra magazin

Više od 5000 učesnika Weekend Media Festivala razdrmalo medijski svijet u regionu!

Ultra magazin

Dodjela nagrada Emmy: Game of Thrones je najbolja dramska serija

Ultra magazin