Ultra Ukusno

Galette sa jabukama

Galette su idealan izbor za društvo. Veoma ih je jednostavno za napraviti, a može se koristiti bilo koje voće! Možeš koristiti isti recept za tijesto za slanu verziju, a središte napuniti povrćem.
ROCKY LUTEN

Danas ti predstavljamo recept za galette sa jabukama.

Za koru ti je potrebno:

1 i 1/2 šolje univerzalnog brašna
1 kašika šećera
1 kašika soli
12 kašika maslaca
1/4 šolje jako hladne vode, plus više po potrebi

Za nadjev ti je potrebno:

3 velike jabuke, oguljene
1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka
1 čajna kašika narendane limunove korice
1/2 šolje smeđeg šećera
1 kašika kukuruznog škroba
1 kašičica cimeta
1 kašika mljevenog đumbira
1/2 kašičice soli
1 jaje
1 kašika vrhnja za šlag
2 kašike maslaca

Priprema:

Napravi koru. Pomiješaj brašno, šećer i so u velikoj posudi. Ubaci kockice maslaca u brašno. Rukama mijesi dok se ne usitne koskice maslaca i sjedine sa ostatkom smjese.

Dodaj malo hladne vode u sredinu i rukama lagano mijesi tijesto sa strane i dna posude. Dodaj još malo hladne vode i nastavi mijesiti. Potrošićeš do otprilike 1/4 šolje hladne vode ili malo više po potrebi dok se tijesto ne sjedini i ne dobiješ ujednačenu smjesu. Lagano umotaj u plastičnu foliju i rashladi u frižideru najmanje dva sata.

Oguli jabuke i izreži na kriške. U veliku zdjelu ubaci kriške jabuka sa limunovim sokom, korom limuna, smeđim šećerom, kukuruznim škrobom, cimetom, mljevenim đumbirom i soli.

Ohlađeno tijesto razvaljaj na površini posutoj brašnom da dobiješ krug jednake debljine, promjera oko 30 cm. Pažljivo prebaci tijesto na lim i papir za pečenje. Složi kriške jabuke u pojedinačne redove, preklapajući ih (poput padajućih domina), ostavljajući priblizno 5 cm tijesta sa svih strana. Preklopi tijesto preko rubova voća.

Umuti jaje i vrhnje, te smjesom premaži koru. Pospi sve šećerom. Preostale kockice maslaca premaži po jabukama. Peci, rotirajući na pola, oko 35 do 40 minuta, dok kora ne postane zlatno smeđa, a kriške jabuke omekšaju i nabubre.

Uz gallete možeš poslužiti šlag ili sladoled.

Uživaj!

Sve recepte potraži u rubrici Ultra ukusno.

 

Izvor: food52.com

Slični članci

Kako se pravi originalni švajcarski sir ementaler

Ultra magazin

Brzo i lako: Gusta čorba od crvene leće

Ultra magazin

Idealan prilog uz tvoje omiljeno jelo!

Ultra magazin