Ultra Zanimljivo

Kada galamiš na pse oni postaju dugoročno preplašeni

Srceparajuća studija, otkrila je da galamljenje pse ostavlja dugoročno preplašenim, tako da vodi računa i imaj strpljenja i ljubavi, jer je to daleko superiornija metoda treninga.

Pexels

Istraživački tim, predvođen biologistkinjom Anom Catarinom Vieria de Castro sa Univerziteta u Portu, regrutovao je 42 psa iz škole, koja je koristila nagradni sistem i 50 pasa iz škole koja koristi averzivni metod.

Tokom istraživanjapokazalo se da su psi koji se obučavaju galamom i trzajem povoca, izloženi većem stresu i sa većim nivoom kortizola u pljuvački.

“Naši rezultati su pokazali da su psi pratioci obučavani averzivnom metodom slabijeg stanja u poređenju sa psima obučavanim nagradnom metodom, kako na kratkoročnom tako i na dugoročnom nivou”, rekla je Vieria de Castro.

Pexels

Konkretno, psi koji pohađaju škole u kojima se korisi averzivni metod, pokazali su ponašanje povezano sa stresom, isto kao i držanje tijela tokom treninga. Nakon treninga imali su povišen nivo kortizola i bili su “pesimističniji” u zadacima kognitivne pristranosti, otkriveno je u istraživanju.

S druge strane, psi koji su imali mirne i nježne učitelje, bolje su se snašli u zadacima kao što su lociranje posude sa kobasicom – u sobi sa praznim činijama na kojima je bila kobasica.

Pexels

Psi koji su imali oštriji trening sporije su locirali zdjelu sa poslasticama, što su autori objasnili tako što pokazuju da su ih njihova iskustva učinila depresivnijim i manje talentovanim psima.

Biolozi su takođe analizirali pse tokom obuke u potrazi za stresnim ponašanjem, kao što su lizanje usana, podizanje šapa, zijevanje i zavijanje.

Pexels

“Kritično, studija ukazuje na činjenicu da je dobrobit pasa i životinja obučenih metodama zasnovanim na averziji ugrožena”, zaključuju istraživači.

 

Izvor: foxnews.com

Slični članci

Sanjin Hamidović: “Zbog velike potražnje, sedmične usluge čarter letova iz Kine za Evropu smo produžili do kraja godine”

Ultra magazin

Ovi horoskopski znakovi najviše uživaju u samoći i vole vlastito društvo

Ultra magazin

Kako spriječiti suhoću grla nakon buđenja?

Ultra magazin