Ultra Zanimljivo

Galamljenje pse ostavlja dugoročno preplašenim

Nedavno objavljena srceparajuća studija, otkrila je da galamljenje pse ostavlja dugorčno preplašenim i strpljenje je daleko superiornija metoda treninga.
Fotos. Istock

Istraživački tim, predvođen biologistkinjom Anom Catarinom Vieria de Castro sa Univerziteta u Portu, regrutovao je 42 psa iz škole koja je koristila nagradni sistem i 50 pasa iz škole koja koritsti averzivni metod.

Tokom istraživanja, psi koji se obučavaju galamom i trzajem povoca, se pokazalo da su izloženi većem stresu i sa većim nivoom kortizola u pljuvački.

Foto: Istock

“Naši rezultati su pokazali da su psi pratioci obučavani averzivnom metodom slabijeg stanja u poređenju sa psima obučavanim nagradnom metodom, kako na kratkoročnom tako i na dugoročnom nivou”, rekla je Vieria de Castro.

Konkretno, psi koji pohađaju škole u kojima se korisi averzivni meod, pokazali su ponašanje povezano sa stresom, isto kao i držanje tijela tokom treninga, Nakon treninga imali su povišen nivo kortizola i bili su više “pesimistični” u zadacima kognitivne pristranosti, otkriveno je u istraživanju.

Foto: active.com

S druge strane, psi koji su imali mirne i nježne učitelje, bolje su se snašli u zadacima kao što su lociranje posude sa kobasicom – u sobi sa praznim činijama na kojima je bila umazana kobasica.

Psi koji su imali oštriji trening sporije su locirali zdjelu sa poslasticama, što su autori objasnili tako da pokazuju da su ih njihova iskustva učinila depresivnijim i manje talentovanim psima.

Biolozi su takođe analizirali pse tokom obuke u potrazi za stresnim ponašanjem, kao što su lizanje usana, podizanje šapa, zijevanje i zavijanje.

“Kritično, studija ukazuje na činjenicu da je dobrobit pasa i životinja obučenih metodama zasnovanim na averziji ugrožena”, zaključuju istraživači.

 

Izvor: foxnews.com

Slični članci

Naučnici pozivaju vlade zemalja svijeta da limitiraju upotrebu mesa i mliječnih proizvoda

Ultra magazin

Poznate statue širom svijeta nose maske

Ultra magazin

Veganska ishrana može da pomogne u sprečavanju pandemija

Ultra magazin