Ultra Kreativno

Fotografije svakodnevnog života 50-tih godina u New Yorku

Ove stare fotografije imaju zanimljivu istoriju. Pronađene su u kartonskoj kutiji na tavanu, kao negativi koji su preko 45 godina bili potpuno zaboravljeni.

Frank Larson

Kada je neotkriveni fotograf Frank Larson preminuo 1964. godine, njegova supruga Eleanora uskladištila je svu imovinu i odselila se iz njihove kuće u Lakevilleu, Connecticut. Kutija sa negativima bila je jedan od ovih predmeta koji su spremljeni u skladište.

Frank Larson

Međutim kada su Carole Larson – udovica Frankovog najmlađeg sina Davida – i njen sin Soren razvrstavali stare kutije na svom tavanu, pronašli su negative.

“Tokom godina vidio sam nekoliko primjera djedovih fotografija i uvijek sam im se divio – u našim starim porodičnim albumima sa fotografijama nalazi se nekoliko njegovih djela. Moj otac je takođe s divljenjem govorio o očevoj ljubavi prema fotografiji i vikend putovanjima s Rolleiflexom kako bi snimio mjesta poput Boweryja, Kineske četvrti i Times Squarea”, objasnio je Soren.

Frank Larson

“Ali kad sam otvorio kutiju i počeo istraživati ​​šta je unutra, bio sam zaista šokiran kvalitetom i rasponom fotografija, kao i trudom, predanošću i ljubavlju koju je on unio u zadatak. Kad je Frank umro 1964. godine, imao sam samo tri godine i bio sam premlad da bih se sjećao ovog nježnog, brižnog čovjeka,” kaže Soren.

Frank Larson

U kutiji se nalazilo preko 100 koverti ispunjenih uglavnom negativima srednjeg formata. Paketi su bili označeni datumom i lokacijom, pažljivo zatvoreni i ostavljeni tačno onako kako ih je spakovao prije 50 godina. Soren je dodao: “Kad sam počeo otvarati ​​svaki paket i gledati negative na svjetlu, bilo je to poput putovanja u prošlost, u New York ranih 50-ih.”

Frank Larson

Nakon otkrića, Soren je napravio web stranicu posvećenu svom djedu, dijeleći crno-bijele fotografije sa  ostatkom svijeta. Nevjerovatne fotografije Franka Larsona možete pogledati na franklarsonphotos.com.

Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson
Frank Larson

Slični članci

Trikovi za jednostavno uređenje doma

Ultra magazin

Pogledaj fotografije životnih situacija sa preslatkim vjevericama u glavnim ulogama

Ultra magazin

Pogledaj nevjerovatnu sličnost ljudi i njihovih ljubimica mačaka

Ultra magazin