• Home
  • Ultra Kreativno
  • Fotograf Tomas Damjanović: “Gledati na svijet očima ptice, ne može da bude dosadno”
Ultra Kreativno

Fotograf Tomas Damjanović: “Gledati na svijet očima ptice, ne može da bude dosadno”

IuteCredit
IuteCredit

Fotograf Tomas Damjanović, voli da gleda na svijet iz druge perspektive – ptičje. Uz pomoć drona, koji u posljednje vrijeme koristi više nego fotoaparat, pravi nevjerovatne fotografije, koje oduševljavaju publiku na društvenim mrežama, gdje ih svakodnevno objavljuje. Njegove fotografije zaista oduzimaju dah. 

Instagram: Tomas Damjanović

Ovaj banjalučanin nas najčešće obraduje fotografijama svog rodnog grada, ali sa istim užitkom fotografiše i ostale gradove i prekrasne predjele Bosne i Hercegovine. 

U posljednje vrijeme kreirate više fotografija dronom sa visine, nego sa zemlje – koje su prednosti, a koje mane ova dva oblika fotografisanja pojedinačno i koji je Vama draži?

IuteCredit
IuteCredit

Tomas Damjanović: „Zavisi od toga da li pričamo o tehničkom ili kreativnom aspektu fotografisanja. Profesionalni foto aparati kroz manualne postavke, nude daleko veći niz mogućnosti i potpunu kontrolu nad fotografijom. Sa druge strane, dronovi imaju napredne postavke, ali ne u tolikoj mjeri kao klasični aparati, ali autoru pružaju sasvim novi doživljaj objekta fotografisanja.

Jednostavnije rečeno, na aparatu se možete igrati sa fokusom, otvorom blende, zumom i rezultati će biti fenomenalni, ali već viđeni, predvidljivi. To je ipak perspektiva u visini očiju, na koju smo navikli. Dron nudi sasvim novu percepciju, jer mnoge stvari prvi put vidite kao takve, tokom samog procesa fotografisanja, a gledati na svijet očima ptice, ne može da bude dosadno, ni fotografu, ni publici. Zato ću uvijek dati prednost dronovima.”

Banjaluka – Tomas Damjanović

Na Vašim fotografijama najčešće vidimo Banjaluku, ali povremeno nas počastite i drugim prekrasnim krajevima BiH. Koje lokacije u budućnosti imate veliku želju fotografisati i zašto?

Tomas Damjanović: „Banjaluka je moj rodni grad i za očekivati je da najčešće fotografišem krajišku ljepoticu, jer sam najviše tu. U posljednje vrijeme inspiriše me naše istorijsko naslijeđe i planiram da fotografišem sva utvrđenja na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez obzira na to da li je očuvano i reprezentativno ili prepušteno samo sebi i zubu vremena. Fotografije utvrđenja prate putopisne crtice i zanimljivi istorijski detalji, a možeš ih pogledati i pročitati na mojoj Facebook stranici. Posebno mi je drago što se sve više pratilaca involvira u ovu priču sa prijedlozima lokacija i tvrđava u njihovom okruženju i hvala im na tome. Ovo je naročito važno, jer nemamo mnogo podataka o njima na internetu, a često nemamo ni predstavu o tome, da ostaci tih tvrđava uopšte postoje.“

Banjaluka – Tomas Damjanović

Kako izgleda sam proces fotografisanja, da li se dešava sponatno ili idete pripremljeno i sa namjerom da zabilježite neko područje?

Tomas Damjanović: „Priznaću, uglavnom sasvim spontano. Dopadne mi se krajolik, postavka oblaka, prirodno osvjetljenje… i dron već uzlijeće na svoju misiju dokumentоvanja trenutka i emocije, koja ga prati.“

Banjaluka – Tomas Damjanović

Možete li izdvojiti 5 „najfotogeničnijih” lokacija u Banjaluci, koje najviše volite fotografisati?

Tomas Damjanović: „Banjaluka je sva fotogenična zbog svog prirodnog kolorita. Kotlina šarenih boja i raznolike arhitekture, ušuškana podno zelenih brda i smaragdnog Vrbasa. Ako već moram da izdvojim top 5, ne nužno ovim redom, moje najdraže lokacije bile bi: Vrbas cjelokupunim gradskim tokom, a naročito u naselju Šeher; zatim Kastel, Hram Hrista Spasitelja i džamija Ferhadija, kao i Starčevica, naselje mog djetinjstva, čije su zgrade i kuće načičkane na jednom od banjalučkih brda, a koje najljepše izgleda u zoru ili umiveno vatrenim zrakama zalazećeg sunca, koje pod savršenim uglom pada na ovaj dio grada.“

Pored prirode, postoji li još neki žanr fotografije u kojem uživate?

Tomas Damjanović: „Priroda, kulturno-istorijske znamenitosti, zanimljiva arhitektura i panorame, koje znaju biti naročito fascinantne.“

Banjaluka – Tomas Damjanović

Sjećate li se na koju fotografiju ste imali najviše reakcija ljudi na društvenim mrežama?

Tomas Damjanović: “Izdvojio bih dvije. Prva, koja je imala i koja i dan danas ima odličnu reakciju kod pratilaca je fotografija banjalučkog Hrama, fotografisana klasičnim aparatom. To toplo ljetnje veče Banjaluku je iznenadila žestoka oluja i dok su prolaznici bježali u ritmu kiše i gromova, ja sam lovio munju iznad Hrama. I ulovio sam je. Druga je fotografija Starog grada Srebrenik. Dronom sam nedavno fotografisao srebreničku tvrđavu po kiši i magli, a rezultat je serija fotografije utvrđenja, koja strahovito podsjeća na Machu Picchu. Fotografije su prema odzivu publike “zapalile” internet, ali je posebno fascinantan bio neočekivani podatak da je naša tvrđava zapravo starija od Svetog grada Inka.”

Srebrenik – Tomas Damjanović

Šta želite prenijeti ljudima svojom fotografijom?

Tomas Damjanović: „Drugačiju perspektivu, dobru energiju i želju za istraživanjem nepoznatog, ali i naizgled poznatog.“

Balkana – Tomas Damjanović

Slični članci

Kada bi brendovi bili potpuno iskreni…

Ultra magazin

Pariz se pretvara u čarobnu oazu zahvaljujući infracrvenim fotografijama

Ultra magazin

Umjetnik stvara minijaturne scene „Olimpijskih igara u Tokiju“ koristeći zaštitne maske za lice

Ultra magazin