Ultra Moderno

Finska start-up kompanija pravi patike od taloga kafe

Svaki par patika je napravljen od 300 grama taloga, iskorištene kafe. To je, tačnije, 21 šolja kafe.

Dok samo nekolicina zemalja dominira proizvodnjom kafe, ona se konzumira u ogromnim količinama gotovo svuda na planeti: oko 2 milijarde šalica se pije svaki dan.

Sva ta kafa proizvodi mnogo otpada. Talog od kafe često završava na deponiji ili se ispire u sudopere i odvode, što doprinosi problemu ishrane – oko trećine proizvedene hrane se baca.

Sada su dva preduzetnika u Helsinkiju počeli da prave patike od taloga kafe.

Son Chu i Jesse Tran su ljubitelji patika. Ali, zabrinuti zbog njihovog uticaja na životnu sredinu, nisu mogli da nađu održive patike, koje su moderne i pristupačne. I zato su ih napravili sami.

Rens

Njihova kompanija, Rens, objedinjuje tkaninu od taloga kafe s recikliranim plastičnim otpadom kako bi stvorili materijal koji je lagan i dovoljno izdržljiv za upotrebu u obući. Par njihovih tenisica teži 460 g – od toga 300 g je kafa. Ekvivalent od šest odbačenih plastičnih boca se takođe koristi u svakom paru.

Jedno od prirodnih svojstava kafe je da pomaže u eliminisanju loših mirisa – dobra vijest za sve one koji su upoznati sa mirisom izlizanih patika. A Rens kaže da su njihove patike i veganske.

Rens nije jedina kompanija, koja koristi otpad od hrane u proizvodnji. Hugo Boss je napravio cipele od vlakana ananasovog lišća, a H&M pravi đonove za sandale od algi. Stella McCartney pravi odjeću od gljiva.

Modna industrija ima veliki uticaj na okolinu, jer koristi velike količine zemlje, energije i vode. Modni sektor proizvodi 20% otpadnih voda u svijetu.

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/705507449883055/?v=705507449883055

Izvor: weforum.org

Slični članci

6 najvećih trendova kose za 2020. godinu

Ultra magazin

Avon donosi revoluciju u njezi kože – Anew Skin Reset ampule

Ultra magazin

Pirsing će biti najtraženiji modni detalj u 2020.

Ultra magazin