Ultra Popularno

Filmski mjuzikli uz koje ćeš samo željeti da pjevaš

IuteCredit
IuteCredit

Iako su tradicionalno romantične komedije jednostavan način za opuštanje, nema ništa ugodnije od dobrog filmskog mjuzikla, sa pjesmama i živahnim koreografijama. Kome se ne sviđa osjećaj kao da je svijet sposoban svakog trenutka da se pretvori u pjesmu? Od većine klasičnih mjuzikla do podcijenjenih dragulja, na ovoj listi se nalazi gotovo sve što možeš poželjeti. 

La La Land (2016.)

Stvoren kao “moderni mjuzikl” režisera Damiena Chazellea, ovaj film prati ambicioznu glumicu (Emma Stone) i  jazz muzičara (Ryan Gosling), dok se bore da dobiju svoju priliku u Hollywoodu.

IuteCredit
IuteCredit

Les Miserables (2012)

Drži maramice pri ruci tokom ovog emotivnog francuskog muzičkog seta smještenog u 19. vijeku. U njemu je bivši osuđenik po imenu Jean Valjean udomljava siroče po imenu Cosette, nakon što joj je majka umrla. Bivši Valjeanov tamničar, policijski inspektor Javert, nastavlja ga progoniti, dok se Francuska počinje cijepati prije Pariškog ustanka 1832. godine.

Hairspray (2007)

U ovoj feel good komediji glume John Travolta i Nikki Blonsky u priči o tinejdžeru šezdesetih godina prošlog vijeka, koji voli plesati i osvaja mjesto na lokalnoj TV emisiji. Nova uloga katapultira je u zvijezdu, a ona pokušava dobro iskoristiti reflektor kako bi podstakla raznovrsnije uloge.

Rocketman (2019)

Ako ćeš gledati jedan biografski prikaz, neka to bude slavna proslava uspona Eltona Johna kao globalnog pop fenomena. To je iskren pogled na mračne dijelove slave, uključujući borbu pjevača sa zloupotrebom supstanci. Ali tu su i sve pjesme koje znamo i volimo (kao i priča o tome kako je John uspio da ih napiše i izvede).

Fame (1980)

Prateći studente u Srednjoj školi scenskih umjetnosti u potrazi za – pogađate – slavom, mjuzikl je postao hit i kultni klasik. Nije se zazirao od prikazivanja iskušenja i nevolja zbog uspjeha, ali optimistične pjesme i prekrasne plesne sekvence je ono što čini da ovaj film “pjeva”.

Once (2006)

Ulični muzičar i češka imigrantkinja čine nevjerojatan par u ovom indi-filmu, koji je osvojio nekoliko Oscara i pokrenuo brodvejsku muzičku seriju. U ovom oskudnom filmu nećete naći pretjeranu produkciju, ali glazbeni aranžmani Glena Hansarda i Markete Irglove prekrasni su i vrijedi ih slušati u surround zvuku.

Chicago (2002)

Velma Kelly i Roxie Hart dvije su od najpopularnijih uloga žena u istoriji Broadwaya. Ovdje Catherine Zeta-Jones i Renee Zellweger igraju rivalke iz zatvora u mjuziklu o zločinu, slavi i osveti, većoj od života.

Moulin Rouge (2001.)

Mjuzikl Baza Luhrmanna obrađuje popularne pjesme modernih umjetnika poput Eltona Johna i The Police, ali priču fokusira na boemski Pariz s početka 19. vijeka. Najljepša kurtizana u plesnoj dvorani Moulin Rouga (Nicole Kidman) i siromašni pisac (Ewan McGregor) zaljubljuju se, ali svoju romansu moraju držati u tajnosti ili rizikovati da se ugasi kabare.

Funny girl (1968)

Poznat po velikom hitu “Don’t Rain on My Parade”, ovaj komični mjuzikl Barbaru Streisand u svom elementu vidi kao pjevačicu koja se pokušava probiti do velikog uspjeha na Broadwayu.

Dreamgirls (2006)

Ovo ćemo pamtiti kao film koji je Jennifer Hudson lansirao u međunarodnu zvijezdu, ali i puno više od toga. Dreamgirls inspiraciju crpi iz istorije Motowna i The Supremesa. Priča prati žensku grupu poznatu kao The Dreams.

Mamma Mia! (2008)

Fanovi ABBA-e, ovo je za vas! Film se može pohvaliti zvjezdanim ansamblom glumaca Meryl Streep, Amanda Seyfried, Colin Firth, Pierce Brosnan i Christine Baranski. Radnja prati buduću mladenku koja na predstojeće vjenčanje poziva trojicu muškaraca, s nadom da će saznati koji joj je otac.

The Greatest Showman (2017)

Inspirisan pričom o stvaranju cirkusa P. T. Barnuma i životima njegovih zvijezda, The Greatest Showman zaista je umjetničko djelo.

A Star Is Born (2018)

Četvrti (i vjerojatno najbolji) remake filma iz 1937. godine napisao je i režirao Bradley Cooper, a u njemu glumi Lady Gaga. Riječ je o problematičnom muzičaru (Cooper) koji otkriva i zaljubljuje se u mladu pjevačicu (Gaga) i prati njen uspon do zvijezde.

Slični članci

Najgledanije serije na streaming servisima u aprilu

Ultra magazin

Upoznaj novu generaciju porodice Targaryen

Ultra magazin

Za sve ljubitelje serije Dark, stiže još jedna poslastica!

Ultra magazin