Ultra Popularno

Film Dune osvojio kino blagajne, a stižu i prve recenzije filma

IuteCredit
IuteCredit

Film Dune je ostvario dobar start! Film Denisa Villeneuvea je već debitovao na prvom mjestu na kino blagajnama, a stižu i prve recenzije filma.

Warner Bros.

“Dune” je zaradio od prodaje karata 40,1 milion dolara u svom sjevernoameričkom kino debiju, prema procjenama kompanije Comscore Inc. To je ispunilo prognozu od 40 miliona dolara za Boxoffice Pro, web stranicu koja prati industriju. Studio je planirao zaradu od 30 miliona dolara. Film je istovremeno objavljen na WarnerMedia HBO Max servisu.

Dune je roman Franka Herberta iz 1965. godine, a knjiga je prethodno pretvorena u film 1984. godine sa Kyleom MacLachlanom u glavnoj ulozi.

Dune, mitsko i emocionalno nabijeno herojsko putovanje, priča priču o Paulu Atreidesu (Timothee Chalamet), briljantnom i talentovanom mladiću rođenom u velikoj sudbini izvan njegovog razumijevanja, koji mora otputovati na najopasniji planet u svemiru kako bi osigurao budućnost njegove porodice i svog naroda. Dok zlonamjerne sile eksplodiraju u sukobu oko ekskluzivne opskrbe najdragocjenijeg resursa koji postoji – robe koja je sposobna da otključa najveći potencijal čovječanstva – preživjeće samo oni koji mogu pobijediti svoj strah.

IuteCredit
IuteCredit

U filmu takođe glume Zendaya, Stellan Skarsgard, Jason Momoa, Oscar Isaac, Josh Brolin, Javier Bardem, Rebecca Ferguson i drugi.

Film trenutno ima 83% Fresh rejting i 91% ocjenu publike na Rotten Tomatoes.

Mnogi kritičari su hvalili precizno pripovijedanje Denisa Villeneuvea, dok su drugi zamjerali da je film dug, spor i završava upravo u trenutku kada je priča postajala zanimljiva.

Publika bi trebala biti svjesna da film, koji traje dva sata i 35 minuta, pokriva samo polovinu Herbertovog romana. Warner Bros. nije zvanično dao zeleno svjetlo za nastavak za drugu polovinu romana.

„Dune je i sjajan i frustrirajuć, često spektakularan i često spor. Ogroman je, glasan i impresivan, ali može biti i bez humora i sumoran”, napisao je Steve Pond u svojoj recenziji filma za The Wrap. “Iako u cjelini, hrabro pokušava riješiti probleme preuzimanja Herbertovog kompleksnog epa, koji zahtijeva od režisera da provede mnogo vremena postavljajući stvari i objašnjavajući svijet prije nego što uopštee uspije pokrenuti tu prokletu stvar.”

Slični članci

Premijere i nove sezone serija koje ćemo gledati u decembru

Ultra magazin

Počinje sezona Kraljevske opere i baleta u CineStar kinima u BiH

Ultra magazin

Zvijezda serije ‘Squid Game’ Park Hae-soo predvodi korejsku verziju ‘Money Heist’

Ultra magazin