Ultra Zanimljivo

Fascinantne činjenice koje će te oduševiti!

“Nemam poseban talenat”, primjetio je jednom Albert Einstein. „Samo sam strastveno radoznao.“ I u tome je stvar: I ti trebaš biti. Uostalom, veliki broj stručnjaka kaže da održavanje zdrave doze znatiželje o svijetu oko sebe pomaže da izoštriš svoj um, čini te srećnijom osobom, jača veze i čak poboljšava produktivnost.

Dakle, naoružaj se svim vrstama fascinantnih činjenica zbog kojih ćeš se osećati poput poznatog fizičara. Zabavne su, zanimljive i zagarantovano će stimulisati tvoju znatiželju.

Postoji više kombinacija karata nego što ima atoma na Zemlji.
Best Life

Možda ne trebaš kriviti svoju lošu sreću u kartama; postoji više načina da složiš špil karata nego što na zemlji ima ukupno atoma! Ako se špil karata ispravno pomiješa, postoji velika vjerovatnoća da će se pojaviti u aranžmanu koji nikad prije nije postojao, jer špil od 52 karte ima astronomski velik broj permutacija.

Pluća su jedini ljudski organ koji može plutati na vodi.
Best Life

Svaki dan prosječan čovjek diše oko 22.000 puta, a prema australijskoj fondaciji Lung, koliko god čovjek teško izdahnuo, njihova će pluća zadržati još oko litru vazduha, što ovaj organ čini dovoljno napuhanim da pluta na vodi. Nijedan drugi organ u ljudskom tijelu nema istu sposobnost.

Čikago tone u sličnom brzinom kao Venecija.
Best Life

Vjerovatno znaš da Venecija tone, ali isto je i sa Čikagom. Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, grad u Ilinoisu svake godine postaje jedan do dva milimetra niži (što je četiri do osam centimetara svakog vijeka). Za poređenje, Venecija takođe tone sa brzinom od dva milimetra godišnje.

Vrane mogu prepoznati pojedinačna ljudska lica.
Best Life

Vjerovatno je najbolje ne zamjeriti se vranama. Prema jednoj studiji – plus veliki broj anegdotskih dokaza biologa divljih životinja – visoko inteligentne ptice su sposobne da se sjete pojedinačnih ljudskih lica, čak i ako su oni koji su im se zamjerili, prerušeni.

Crvene oči na fotografijama su odraz naše krvi.
Best Life

Kad blic kamere zasvijetli, oko nije pripremljeno za iznenadni priliv svjetlosti, a zjenica nema vremena da ga ograniči. Vjerovatno koristiš blic pri tamnom osvjetljenju, pa su se oči proširile kako bi se prilagodile tamnoj sobi. Kad fotografišemo s blicem, oči su još uvijek proširene, pa se svjetlost odbija od crvenih krvnih žila koroida, što je sloj vezivnog tkiva u stražnjem dijelu oka.

Astronauti rastu do pet centimetra u svemiru.
Best Life

Dok astronauti lebde u svemiru, nisu izloženi pritisku gravitacije Zemlje. Kao rezultat, pršljenovi u kičmi mogu se proširiti i opustiti, što znači da se njihova tijela protežu i do tri posto više. To znači da bi neko mogao narasti do 5 centimetara u svemiru. Međutim, dodatna visina samo je privremena. Kada se astronauti vrate na Zemlju, oni se smanjuju na svoju normalnu veličinu u roku od nekoliko mjeseci.

Oklop armadila je otporan na metke.
Best Life

2015. godine, muškarac u Teksasu pokušao je pucati u armadila koji je lutao po dvorištu, međutim na njegovo iznenađenje oklop armadila je otporan na metke. Nesretni momak otkrio je ovo kada je ispalio metak koji se odbio od životinju i pogodio ga u čeljust.

Neka stabla su otporna na vatru.
Shutterstock

Kora starijeg drveća sekvoje vremenom se nakuplja kako bi ih zaštitila od nepogoda. Kora, koja može biti debljine i do jednog metra, sadrži tanin koji pruža zaštitu od požara i gljivica. Taninovi rastvori zapravo se redovno koriste u građenju drvenih zgrada kako bi se ublažila moguća oštećenja od požara.

Picassovo puno ime ima 23 riječi.
Best Life

Picasso je jedno od najpoznatijih imena u svijetu umjetnosti. Ali ispada da je njegovo pravo ime zapravo bilo malo duže od onoga što smo navikli da čujemo. U stvari je to bilo mnogo duže. Puno ime slikara bilo je Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

Univerzitet u Karueeinu je najstarija obrazovna ustanova na svijetu.
Best Life

Locirano u Fezu u Maroku, Univerzitet Karueein (ili Al Quaraouiyine) osnovan je još 859. godine prije Hrista. Nastavio je s radom više od hiljadu godina, pa mu je pripao Guinnessov svjetski rekord za „najstariju visokoškolsku ustanovu, najstariji univerzitet.“ 1963. godine ugrađen je u moderni državni univerzitetski sistem Maroka; a svake godine upiše gotovo 8.000 studenata.

IKEA je akronim za Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.
Best Life

IKEA je poznata po švedskim imenima koja se daju popularnim proizvodima ove marke, ali i sam naziv trgovine je jednako zanimljiv. 1943. godine, kada je osnivač Ingvar Kamprad, koji je u to vrijeme imao 17 godina, dobio novac od oca kao nagradu za dobro obavljanje njegovih školskih obaveza, tinejdžer je odlučio pokrenuti vlastiti posao. Koristio je svoja dva inicijala (I i K), kao i prva slova imena farme i sela u kojem je odrastao, Elmtaryd (E) i Agunnaryd (A) – IKEA.

Violet Jessop preživjela je tri najveće brodske katastrofe u istoriji.
Best Life

Violet Jessop možda je jedna od najsretnijih ili najnesretnijih žena u istoriji, zavisi kako na to gledamo. Okeanska brodska stjuardesa ne samo da je preživjela potonuće Titanika 1912., već je bila prisutna i prilikom sudara broda Olympic 1911. i tokom potonuća broda Britannika 1916. Jessop je živjela 83. godine, preminula je 1971. godine.

Padati u snu ne znači ono što misliš.
Best Life

Osjećaj padanja u snu zapravo nastaje kada mozak prebrzo utone u san i u osnovi pretpostavlja da umire. Postoji dio u našem mozgu koji je odgovoran da nas probudi, a ponekad se probudi malo brže ili zaspi malo brže od ostatka mozga. Čest san o paralisanju takođe je povezan s ovim prekidom tijela i mozga.

 

Izvor: msn.com

Slični članci

Preminula najstarija učiteljica joge na svijetu u 101. godini

Ultra magazin

Predstavljamo ti 5 najljepših evropskih univerziteta

Ultra magazin

Mladi mjesec u Ribama donosi ljubav, kreativnost i sanjarenje

Ultra magazin