Ultra Ukusno

Falafel od ukusne i zdrave leblebije

Leblebija ima mnoge nazive: slanutak, naut, slani grah ili slani pasulj. To je mahunasta biljka koja je visokovrijedna za ljudsku prehranu.

Restoran Zen

Koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Nedozrelo sjeme se ljušti iz mahuna i priprema sa kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega preku izvrsna peciva ili je u određenoj razmjeri miješaju sa pšeničnim bračnom, od čega nastaje ukusan i vrlo tražen hljeb. Ukusne su i kao grickalice koje nastaju kad se sjemenke jednostavno preprže.

Ipak, leblebija se kod nas najviše proslavila ukusnim falafelom. Falafel su pržene kuglice od leblebije, raznih biljaka i začina.

Restoran Zen

Porijeklom iz Libije i Palestine, danas je dio kuhinje cijelog Bliskog istoka i sjeverne Afrike, odakle se proširio na Zapad. Falafel je postao popularan među vegetarijancima i veganima, kao alternativa brzoj hrani na bazi mesa i sada se prodaje u pakovanim mješavinama u prodavnicama zdrave hrane.

U Banjaluci, falafel je dio stalne ponude Zen restorana. Iako mu ime potiče od množine riječi Filfil što na arapskom znači “biber”, falafel obiluje začinima.

Restoran Zen

U restoranu Zen u Banjaluci, navode da su falafel malo prilagodili našem podneblju, trudeći se zadržati njegovu specifičnost.

“Falafel služimo zamotan u domaću tortilju premazanu humusom, a sve uz to služimo svježe povrće – zelena salata, krastavac, paradajz, luk. Od naših početaka ovo je jelo čija popularnost ne opada.”

Ako do sada niste probali falafel, krajnje je vrijeme da se obradujete ovom ukusnom, a zdravom hranom.

Slični članci

Vegan čoko hljeb sa tikvicama!

Ultra magazin

Lazanje od punjenih paprika

Ultra magazin

Probaj ukusne jež kocke

Ultra magazin