Ultra Inspirativno

Evropski gradovi idealni za zimsko putovanje

Ljeto je možda gotovo, ali to ne znači da je gotova i sezona putovanja i odmora. Kako noći postaju tamnije, a dani postaju hladniji, postoji veliki broj evropskih gradova koji se pretvaraju u zimske bajke. Pripremi kofer, jer su to gradovi koje ćeš željeti da posjetiš ove zime.

Reykjavik, Island

Sunce je zaista nisko na Islandu tokom zime sa malim brojem sati dnevne svjetlosti, što znači da možeš svaki dan uhvatiti izvanredan izlazak sunca i gledati zalazak sunca u ranim večernjim satima. Ukoliko posjetiš ovaj grad u periodu od septembra do marta, postoje šanse da vidiš kako polarna svjetlost igra na nebu. Moglo bi biti prilično hladno, ali možeš se zagrijati u prirodnim geotermalnim vodama Islanda, opuštajući se u prirodnim banjama koje se nalaze širom zemlje. Reykjavik je mnogo više od destinacije; to je mjesto uzbudljivih mogućnosti okruženo nevjerovatnim pejzažima, gdje te čekaju bezbrojne avanture i niz prirodnih čuda.

Foto: Unsplash

Inzbruk, Austrija

Osim što je jedno od najboljih mjesta za zimske sportove, Inzbruk je zanimljiva destinacija za odmor tokom praznika. Možeš otkriti znamenitosti i atrakcije na mjestu gdje se planine susreću sa dolinom, a grad je jedan sa prirodom. Istraži seoska naselja u okolini, od sunčanih planina i divno romantičnih planinarskih sela do porodičnih oaza blagostanja. Veliki izbor zabavnih sadržaja, kulturnih događaja i sporta nudi se Inzbruku i okolini.

Foto: innsbruck.info

Kopenhagen, Danska

Ovo je jedan od najzelenijih, najčistijih samoodrživih urbanih centara u svijetu, mjesto gdje je biciklizam ozbiljan prevoz, gdje autobus i metro idu često i tokom cijele noći, a gdje je luka dovoljno čista za kupanje. Glavni grad Danske ima preko 15 restorana sa Michelinovom zvjezdicom, što je više od bilo koje druge skandinavske prijestolnice. Od bogatstva Vikinga u palati nekadašnjeg princa do čuvenih danskih stolica u jednoj baroknoj bolnici, kulturna ponuda u Kopenhagenu je bogata i eklektična.

Foto: Unsplash

Abisko, Švedska

Još jedno zadivljujuće mjesto za posmatranje polarne svjetlosti, ako rezervišeš svoj put do Abiska, vjerovatno ćeš vidjeti kako nebo svijetli u zelenoj i crvenoj boji. Jednostavan pristup spektakularnim pejzažima čini Abisko jednom od glavnih stanica bilo kog putovanja u Laponiju. Nacionalni park Abisko sa 75 kvadratnih kilometara prostire se sa južne obale jezera Torneträsk. Uokviren je upečatljivom “kapijom” Lapporten, koja se sastoji od susjednih brda i služi kao legendarna kapija za Laponiju. Ovo je i najsušniji dio Švedske i ima relativno dugu sezonu pješačenja. Grad je takođe u blizini svjetski poznatog ICEHOTEL-a, ako si ljubitelj hladnoće.

Foto: Unsplash

Lisabon, Portugal

Moglo bi te iznenaditi, ali Lisabon je vrijedan rezervacije i za zimski odmor. Lisabon je zapravo jedan od najtoplijih evropskih gradova koji možeš posjetiti zimi, a uživaćeš u ugodnoj temperaturi tokom ovih zimskih mjeseci. Odlazak u hladnijoj sezoni takođe znači da ćeš izbjeći velike turističke gužve i slobodno istražiti grad u mirnijim mjesecima, bez redova i gužve oko glavnih znamenitosti. Zaštitni znak Lisabona sedam brda okružuje gradski pejzaž kao visoki čuvar boja i istorije.

Foto: Unsplash

Beč, Austrija

Barokne ulice i imperijalne palate idealna su scena za bečka umjetnička i muzička remek-djela uz bogatu ponudu coffee shop-ova i živahne epikurejske i dizajnerske scenografije. Ako si ljubitelj zimskih sportova, postoji veliki broj obližnjih skijališta na koje možeš krenuti vikendom, a Beč je savršeno mjesto za klizače sa brojnim klizalištima širom grada. Zima u Beču je magično iskustvo tokom praznika, a uz adekvatnu odjeću možeš uživati u bečkoj zimi uprkos snijegu i hladnoći.

Foto: theviennablog.com

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta je jedno od najboljih mjesta u Evropi u zimskom periodu, od klizališta, termalnih kupki i posjete kulama i ruševinama, do nekih od najboljih barova. To je dom najvećeg evropskog ledenog klizališta – jezera City Park, koje je jedno od najpopularnijih obilježja u gradu. Dolazak u Budimpeštu tokom praznika je idealna prilika da probaš tradicionalne kulinarske delikatese. Evo brze liste hrane koju trebaš probati u Budimpešti: ribarska supa, pržena riba, salata od krompića u sirćetu, punjeni kupus, beigli (tradicionalno božićno pecivo sa orahom ili makom), svinjetina i kuvana kobasica u novogodišnjoj noći i supa od sočiva na novogodišnji dan – koja po običaju treba da donese veliko bogatstvo u novoj godini.

Foto: Unsplash

Prag, Češka Republika

Temperature često padaju ispod nule tokom zimskih mjeseci u Pragu, ali snijeg može pretvoriti grad u nešto magično. Kao i kod nekih drugih gradova, zimovanje znači da izbjegavaš visoku turističku sezonu – i dalje je popularna, ali nećeš morati da se sudaraš s ljudima na ulicama. Praznični sajam, koji traje od kraja novembra do prve sedmice januara, donosi bogato iskustvo sa okusima, zvucima, mirisima i znamenitostima u Staroj gradskoj četvrti.

Foto: Unsplash

Ljubljana, Slovenija

Ljubljanski praznični sajam, sa štandovima za hranu i piće, u decembru postaje centar društvenog života grada, dok se na obližnjim trgovima održava veliki broj koncerata i drugih događaja za odrasle i djecu. Svečanosti kulminiraju u Novogodišnjoj večeri, uz proslavu na glavnom trgu u Ljubljani. Odlazak na planine blizu grada nagradiće te pogledom na jezero Bled i svježim, planinskim vazduhom, a grad nudi i mnoštvo dnevnih izleta u obližnja skijališta. Ovo je jedan od najboljih evropskih gradova koji možeš posjetiti zimi!

Foto: trover.com

Slični članci

Izgubila 40 kilograma i postala fitness trenerica

Ultra magazin

6 stvari koje bi djeca trebalo da čuju od svojih očeva

Ultra magazin

Moj intuitivni život – od preopterećene do oslobođene žene

Ultra magazin