Ultra Kreativno

Evo zašto su Bonsai drvca tako skupa?

Bonsai je umjetnost, koja zahtijeva godine treninga i vijekove posvećenosti.

Na Međunarodnoj bonsai konvenciji 2012. godine, drvo je koštalo 100 miliona kineskih jena, što je nešto malo manje od 1 milion dolara. Mnoga Bonsai drvca, smatraju se potpuno neprocjenjivim. Pa šta je to što ih čini tako skupim?

Foto: Unsplash

Bonsai je umjetnost sprečavanja rasta običnog drveta čineći ga patuljastim, kreirajući tako savršene minijaturne predstavnike prirode. Ima dugu istoriju.

Porijeklom iz Kine, praksa stvaranja malog drveća i krajolika, pojavljuje se još u šestom vijeku. Rast drveta je ograničen, godinama obrezivanja, presađivanja, ogradnje žicom i kalemljenja, te se biljke moraju stalno provjeravati i često zalijevati.

Vještina neophodna za uzgoj ovog drveća, igra veliku ulogu u njihovoj vrijednosti. Često se savijaju i oblikuju, pozicioniraju oko kamenja, ili čak uz drugo drveće da simuliraju malu šumu. Mnoge od ovih tehnika zahtijevaju dugogodišnje usavršavanje i svaka greška, može dovesti do trajnog uništenja oblika ili čak ubijanja biljke, koja je rasla vijekovima.

Foto: Unsplash

Chiako Yamamoto je bonsai master četvrte generacije, a živi u centralnom Japanu. Ona kreira i prodaje bonsai drvca preko 50 godina, a jedna od najtežih vještina koju treba savladati prilikom uzgoja ovih biljaka je – strpljenje.

Nakon što se grane formiraju, njihov oblik se više ne mijenja, ali bonsai se nastavlja mijenjati, na način koji ona voli i na koji ga ona oblikuje. Zato je bonsai uvijek nestabilan. Čak i ako ga presadi, potrebne su tri godine, da se formira novi korijen, a pet godina da se promijeni.

Vrijeme i posvećenost u ovom procesu, jednaki su svakoj drugoj umjetnosti. Iako je posao samo formiranje oblika, biljke su žive i uvijek će reagovati na svoj način.

Neka od najvrijednijih bonsai drvca su stara više od 800 godina.

Takođe, postoje drugi troškovi uzgoja, koji se odražavaju na cijenu. Saksije i alati za održavanje bonsai drvca su često ručno rađeni, i pojedinačno mogu koštati na hiljade dolara.

Govoreći iz ugla kreatora i uzimajući u obzir potrebno vrijeme i svačije godišnje prihode, zapravo su veoma jeftini. Na svijetu ne postoje dva identična bonsai drvca, svako je unikat.

Kompletan intervju sa ovom bonsai kreatorkom, pogledaj u videu:

Why Bonsai Are So Expensive

Why are these tiny trees so expensive?

Posted by Business Insider on Četvrtak, 27. juni 2019.

Izvor: Business Insider/Facebook

Slični članci

Umjetnik pokazuje kako bi Disney princeze izgledale kada bi pripadale različitim rasama

Ultra magazin

Nevjerovatne fotografije New Yorka snimljene iPhone telefonom

Ultra magazin

Umjetnik ručno gravira nevjerovatne novčiće!

Ultra magazin