Ultra Kreativno

Evo zašto su Bonsai drvca tako skupa?

Bonsai je umjetnost, koja zahtijeva godine treninga i vijekove posvećenosti.

Na Međunarodnoj bonsai konvenciji 2012. godine, drvo je koštalo 100 miliona kineskih jena, što je nešto malo manje od 1 milion dolara. Mnoga Bonsai drvca, smatraju se potpuno neprocjenjivim. Pa šta je to što ih čini tako skupim?

Foto: Unsplash

Bonsai je umjetnost sprečavanja rasta običnog drveta čineći ga patuljastim, kreirajući tako savršene minijaturne predstavnike prirode. Ima dugu istoriju.

Porijeklom iz Kine, praksa stvaranja malog drveća i krajolika, pojavljuje se još u šestom vijeku. Rast drveta je ograničen, godinama obrezivanja, presađivanja, ogradnje žicom i kalemljenja, te se biljke moraju stalno provjeravati i često zalijevati.

Vještina neophodna za uzgoj ovog drveća, igra veliku ulogu u njihovoj vrijednosti. Često se savijaju i oblikuju, pozicioniraju oko kamenja, ili čak uz drugo drveće da simuliraju malu šumu. Mnoge od ovih tehnika zahtijevaju dugogodišnje usavršavanje i svaka greška, može dovesti do trajnog uništenja oblika ili čak ubijanja biljke, koja je rasla vijekovima.

Foto: Unsplash

Chiako Yamamoto je bonsai master četvrte generacije, a živi u centralnom Japanu. Ona kreira i prodaje bonsai drvca preko 50 godina, a jedna od najtežih vještina koju treba savladati prilikom uzgoja ovih biljaka je – strpljenje.

Nakon što se grane formiraju, njihov oblik se više ne mijenja, ali bonsai se nastavlja mijenjati, na način koji ona voli i na koji ga ona oblikuje. Zato je bonsai uvijek nestabilan. Čak i ako ga presadi, potrebne su tri godine, da se formira novi korijen, a pet godina da se promijeni.

Vrijeme i posvećenost u ovom procesu, jednaki su svakoj drugoj umjetnosti. Iako je posao samo formiranje oblika, biljke su žive i uvijek će reagovati na svoj način.

Neka od najvrijednijih bonsai drvca su stara više od 800 godina.

Takođe, postoje drugi troškovi uzgoja, koji se odražavaju na cijenu. Saksije i alati za održavanje bonsai drvca su često ručno rađeni, i pojedinačno mogu koštati na hiljade dolara.

Govoreći iz ugla kreatora i uzimajući u obzir potrebno vrijeme i svačije godišnje prihode, zapravo su veoma jeftini. Na svijetu ne postoje dva identična bonsai drvca, svako je unikat.

Kompletan intervju sa ovom bonsai kreatorkom, pogledaj u videu:

Why Bonsai Are So Expensive

Why are these tiny trees so expensive?

Posted by Business Insider on Četvrtak, 27. juni 2019.

Izvor: Business Insider/Facebook

Slični članci

Izvrsne umjetničke slike popularne ruske umjetnice, donose čari evropskih gradova

Ultra magazin

Evo kako da transformišeš prazan prostor u savršenu zonu za uživanje

Ultra magazin

Živopisne fotografije žetve vodenih ljiljana u Vijetnamu

Ultra magazin