• Home
  • Ultra Popularno
  • Evo zašto je briljantna serija “Queen’s Gambit” jedna od najboljih Netflix serija
Ultra Popularno

Evo zašto je briljantna serija “Queen’s Gambit” jedna od najboljih Netflix serija

Nismo ni sanjali da će nas nova Netflix serija “Queen’s Gambit”, toliko oduševiti. Serija govori o mladoj talentovanoj, veoma inteligentnoj djevojci, šahovskom čudu – koje uvijek pobjeđuje u šahu, tokom 60-tih godina, kada nije “priličilo” ženama da igraju šah. Evo zašto svi pričaju o ovoj limitiranoj mini seriji i zašto je ova serija tako briljantna!

Foto: Netflix

Glavnu junakinju Elisabeth glumi nevjerovatna Anya Taylor-Joy, a njena gluma oduzima dah. Limitirana mini serija od 7 epizoda po 60 minuta “Queen’s Gambit”, zaista je remek djelo sama po sebi.

Zasnovana na romanu Waltera Tevisa iz 1983. godine, “Queen’s Gambit” govori o Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), mladoj djevojci čija majka umire u automobilskoj nesreći, kada ima 8 godina. Djevočica Elisabeth, smještena u sirotište, otkriva da domar igra šah u podrumu, koji na početku oklijeva da zaigra šah sa djevojčicom, međutim kasnije biva zapanjen, jer se otkriva da je djevojčica Elisabeth ustvari šahovsko čudo od djeteta.

Foto: Netflix

Nakon što ju je usvojila Alma Wheatley (Marielle Heller), Elisabeth počinje ulaziti na šahovske turnire i postaje nacionalno i međunarodno poznata po svojoj intuitivnoj igri i žestokim napadima u šahu. Njene pobjede, na kraju joj omogućuju ulazak na takmičenja u Parizu i Moskvi, iako alkoholizam i ovisnost prijete da je skrenu s kolosijeka.

Anya Taylor-Joy izvrsno glumi sramežljivost, nesigurnost i nadnaravnu misterioznost glavne junakinje – zato što je nesigurna u sebe, ali je gotovo nemoguće sigurna u svoju strast i vještinu. Beth u realnosti i govori kao da igra šah: oštrim, prodornim rafalima dizajniranim da pomete svoje protivnike sa šahovske table. Ona je hladni, izolovani genije, koji najbolju šahovsku pripremu radi sama u krevetu, zamišljajući šahovsku ploču na plafonu svoje spavaće sobe, pomičući figure svojim umom kroz beskonačne šahovske kombinacije, dok ne pronađe taj put do pobjede.

To je pametna, dobro ispričana priča sa izvrsnom kostimografijom, muzikom, scenografijom, scenarijem i glumom. Fantastičnih 7 epizoda koje drže pažnju i oduzimaju dah, apsolutno vrijedi pogledati bez obzira voliš li šah ili voliš period 60-tih godina. Vjeruj nam na riječ ovu seriju, ne smiješ propustiti!

 

Slični članci

Justin Timberlake se vratio sa novom muzikom!

Ultra magazin

Stiže novi triler “Fatale” sa Hilary Swank u glavnoj ulozi

Ultra magazin

Muzičari The Weeknd i Rosalia udružili snage na novom remixu!

Ultra magazin