Ultra Zanimljivo

Evo šta se dešava sa tvojim organizmom ako ne vježbaš redovno

Redovni trening nije dobar samo za mršavljenje ili održavanje kilaže, već je i važan za održavanje kondicije i opšteg zdravlja. Vježbe mogu smanjiti rizik od mnogih hroničnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, raka, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, itd. Dakle, evo šta se dešava kada ti nedostaje fizičke aktivnosti.

Foto: Pexels

Redovni trening nije dobar samo ako želimo smršaviti ili održati kilažu, već nam pruža i optimalno zdravlje. Da bismo ostali u formi, imali zdravo tijelo i smanjili rizik od mnogih hroničnih bolesti, vježbanje igra glavnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Dakle, svi bismo trebali uložiti najmanje 30 minuta za fizičku aktivnost svaki dan, da bismo ostali zdravi.

Foto: Pexels

 

Evo što se dešava sa našim tijelom, ako ne vježbamo redovno:

Problemi sa spavanjem

Nedostatak fizičke aktivnosti, često dovodi do mnogih zdravstvenih problema poput pretilosti, problema sa srcem, dijabetesa, poremećaja raspoloženja, itd. Zbog svega toga, možda imaš probleme sa spavanjem poput nesanice, prekinutog sna, nekvalitetnog spavanja, itd.  Nedostatak treninga i vježbanja, donosi često probleme sa nesanicom, a nesanica loše utiče na fizičko i mentalno zdravlje.

Visok krvni pritisak

Vremenom se naša kardio-respiratorna sposobnost počinje pogoršavati. Ali redovne vježbe čine da naše srce pumpa efikasnije i da dovedemo naš krvni pritisak u normalu. Čak i ako nemaš zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa, holesterola, visokog šećera u krvi, i dalje fizička neaktivnost može povećati rizik od srčanih bolesti.

Foto: Pexels

Problemi sa memorijom

Prema naučnicima, vježbe pomažu tvom mozgu da bolje funkcioniše. Sposobnost je našeg mozga da tokom života stvara nove neuronske veze. Studija je pokazala, da ljudi koji su bili u formi kao mladi, kao odrasle osobe imaju tendenciju boljeg pamćenja u starosti i manju su šanse za bolesti poput demencije.

Izdržljivost 

Kada redovno vježbamo, to nam povećava nivo izdržljivosti. Imaš veliku količinu kisika tokom intenzivnog treninga.

Foto: Pexels

Povećan nivo šećera u krvi

Nedostatak fizičke aktivnosti, može povećati nivo šećera u krvi uzrokujući dijabetes i gojaznost.

Rizik od raka

Prema studijama, redovne vježbe smanjuju rizik od raka, poput raka dojke.

Slični članci

10 biljaka koje pročišćavaju dom i zbog kojih lakše dišemo!

Ultra magazin

Dr. Anthony Fauci otkriva kada bi se život mogao vratiti u normalu

Ultra magazin

Šta nam donosi pun mjesec u Biku?

Ultra magazin