Ultra Zanimljivo

Empatija? U Danskoj je uče u školi

Danska je jedna od najsrećnijih zemalja na svijetu, prema UN izvještaju World Happiness Report, važnom istraživanju koje od 2012. godine, svrstava sreću 155 zemalja svijeta. Tokom proteklih sedam godina Danska je među tri najsrećnije zemlje na globalnom nivou. Činjenica da je predmet “empatija” obavezan od 1993. godine u školama u Danskoj, faktor je koji doprinosi sreći zemlje.

Unsplash

Empatija pomaže u izgradnji odnosa, sprečava nasilje i dovodi do uspjeha na poslu. Ona promoviše rast lidera, preduzetnika i menadžera. “Empatijski tinejdžeri” imaju tendenciju da budu uspješniji, jer su više orijentisani prema ciljevima u odnosu na njihove narcisoidnije vršnjake.

U danskim školama sat vremena sedmično je posvećeno „Klassens tid“, lekciji empatije za učenike od 6 do 16 godina. To je osnovni dio danskog nastavnog plana. Čas empatije je jednako važan kao i vrijeme provedeno, na primjer, na engleskom ili matematici.

Tokom Klassensa učenici diskutuju o svojim problemima, bilo da se odnose na školu ili ne, i čitav razred, zajedno sa nastavnikom, pokušava da pronađe rješenje zasnovano na stvarnom slušanju i razumijevanju.

Ako se ne raspravlja o problemima, djeca jednostavno provode vrijeme zajedno u opuštanju i uživanju u hygge-u, danskom pojmu za sreću i blagostanje, što se ne može prevesti doslovno, jer je to fenomen blisko povezan s danskom kulturom.

Unsplash

Hygge se može definisati kao “namjerno stvorena intimnost”. U zemlji u kojoj se smrači vrlo rano, pada kiša, sivo je, hygge znači donijeti svjetlo, toplinu i prijateljstvo, stvarajući zajedničku, gostoljubivu i intimnu atmosferu. To je temeljni koncept za danski osjećaj dobrobiti.

I to postaje globalni fenomen: Amazon prodaje više od 900 knjiga o hyggeu, a Instagram ima više od 3 miliona postova sa hashtagom #hygge.

Američka autorka i psihologinja Jessica Alexander, koja je napisala knjigu „Danski način roditeljstva: šta najsrećniji ljudi na svijetu znaju o odgajanju samopouzdanja i sposobnosti djece“, sa danskim psihoterapeutom Ibenom Sandahlom, a koja je prevedena na 21 jezik, provela je terenska istraživanja, kako bi se shvatilo kako Danci uče empatiju.

Jedan od načina je kroz timski rad, zahvaljujući kojem se izvodi 60% zadataka u školi. Fokus nije da nadmašimo jedni druge, već da imamo odgovornost u pomaganju onima, koji nisu jednako nadareni. Iz tih razloga Danska se takođe smatra jednom od najboljih zemalja za rad, u Evropi.

Konkurencija je isključivo sa sobom, a ne sa drugima. Danske škole ne nude ni nagrade ni trofeje svojim učenicima, koji se ističu u školskim predmetima ili u sportu, kako ne bi stvorili konkurenciju. Umjesto toga, oni treniraju kulturu motivacije za poboljšanjem, mjereno isključivo u odnosu na sebe.

“Danci daju mnogo prostora dječijoj igri, koja uči empatiju i vještine pregovaranja. Igranje, u ovoj zemlji, smatra se obrazovnim alatom od 1871. godine“, objašnjava Jessica Alexander.

Zatim postoji kolaborativno učenje, koje se sastoji u okupljanju djece različitih snaga i slabosti u različitim predmetima kako bi im pomogli u nastavi, radeći zajedno na različitim projektima. Ova druga metoda uči djecu od ranog uzrasta, da ne možeš uspjeti sam i da pomaganje drugima vodi do boljih rezultata.

Foto: unsplash

„Dijete koje je prirodno talentovano u matematici, a ne uči da sarađuje sa svojim vršnjacima, neće stići daleko. Potrebna mu je pomoć u drugim predmetima. To je velika je lekcija koju djeca uče od ranog uzrasta, jer niko ne može da prođe kroz život sam”, kaže Jessica Alexander.

„Mnoga istraživanja pokazuju, da kada nekome nešto objasniš – na primjer matematički problem – ne samo da učiš predmet mnogo bolje nego što bi to učinio memorišući ga sam, već gradiš i svoje vještine empatije koje jačaš tako što ćeš biti oprezan u načinu, na koji druga osoba prima informacije i staviti se na mjesto osobe koju učiš, kako bi shvatio kako to funkcioniše.“

Odlazak na lekciju empatije daje veliko zadovoljstvo i radost danskoj djeci i priprema ih da postanu srećne odrasle osobe.

 

Izvor: morningfuture.com

Slični članci

Šta nam donosi sezona Vodolije?

Ultra magazin

Ugrožena kornjača ponovo pliva zahvaljujući protezi

Ultra magazin

Uznemirujuća istina o šećeru

Ultra magazin