Ultra Inspirativno

Emotivni govor Grete Thunberg za spas planete na UN skupštini

Greta Thunberg  kritikovala  je svjetske lidere zbog njihove “izdaje” mladih po pitanju klimatske krize na samitu Ujedinjenih nacija, koji nije uspio ispuniti nove ambiziozne zahtjeve za rješavanje opasnog globalnog zagrijavanja.

“Ako svjetski lideri odluče da nas iznevjere, moja generacija im to nikada neće oprostiti”. U žestokom govoru, švedska aktivistkinja za klimatska pitanja poručila je vladama: “Još uvijek niste dovoljno zreli da biste rekli onako kako je. Iznevjerili ste nas. Ali mladi počinju razumijevati vašu izdaju.”

Nakon što su se  milioni mladih pridružili protestima širom svijeta zahtijevajući hitnu akciju po pitanju klimatskih promjena, lideri su se okupili na godišnjoj opštoj skupštini Ujedinjenih nacija sa ciljem da se ulože svi napori u suzbijanju emisija ugljenika.

Ali Thunberg je predvidjela da samit neće ponuditi nikakve nove akcije u skladu s radikalnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova za koje naučnici kažu da su potrebni kako bi se izbjegla klimatska katastrofa.

Foto: Timothy A Clary/AFP/Getty Images

“Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo svojim praznim obećanjima. Oči svih budućih generacija su uprte u vas. Ako izaberete da nas iznevjerite, nikad vam to neću oprostiti. Nećemo vam dopustiti da se samo tako izvučete iz svega. Upravo sad, upravo ovdje, povlačimo liniju”, izjavila je vidno emotivna tinejdžerka.

Svijet je trenutno na putu da se zagrije za čak 3,4°C do kraja vijeka, sto bi izazvalo situaciju koja bi eskalirala katastrofalnim toplotnim valovima, poplavama, sušom i društvenim nemirima. Veliki koralni grebeni i mnoge druge vrste suočavaju se sa istrebljenjem.

Postoji veliki nesklad između ohrabrujućih riječi koje su lideri upitili Greti i konkretnih planova i obaveza koje preduzimaju. Kina je rekla da nema apsolutno ništa novo, Indija je spomenula obećanja iz prošlosti, SAD, Kanada i Australija se nisu ni pojavile na sastanku. Najveći svjetski zagađivači ne rade ništa da riješe problem.

Foto: Instagram/Greta Thunberg

Ipak, bilo je nekoliko znakova napretka. Grupa od gotovo 90 velikih kompanija obećala je da će dostići neto nulte emisije do 2050. godine, dok je nekolicina zemalja izjavila da će obustaviti upotrebu ugljena. Ali, postalo je očito da većina ambicija dolazi iz zemalja u razvoju, a ne od glavnih zagađivača.

Thunbergin  govor bio je “vrlo emotivan i utemeljen u nauci”, rekao je Alden Meyer, direktor strategije u Uniji zabrinutih naučnika. “Da sam svjetski lider, osjećao bih se nelagodno. Ali od velikih nacionalnih lidera, igrača G20, nismo vidjeli ništa. Teško je reći da je samit ispunio očekivanja.”

“Svjetski lideri ugrožavaju živote djece ignorisanjem kimatskih katastrofa. Obećali su da će zaštiti prava djece, a to nisu ispunili. Sada mi poručujemo da nam je dosta”, zaključila je Thunberg.

Ko je zapravo Greta Thunberg?

Foto: Instagram/Greta Thunberg

Thunberg je 16-godišnja djevojka rođena u Švedskoj. Prošlog ljeta počela je sa demonstracijama ispred švedskog parlamenta, zahtijevajući da se poduzme više akcija kod rješavanja  problema klimatskih promjena. U sedmicama koje su prethodile opštim izborima u državi, ona je sjedila na stepenicama ispred zgrade parlamenta U Štokholmu. Tih dana je pokazivala, sada već veoma poznat, transparent na kojem je pisalo ““Skolstrejk För Klimatet”  – što znači  “školski štrajk za klimu”.

“Ovo radim jer niko drugi ništa ne poduzima. Moja moralna odgovornost je učiniti sve što je u mojoj moći. Želim da političari odrede prioritete i na prvo mjesto stave klimu, te se fokusiraju na rješavanje klimatske krize”, rekla je tinejdžerka.

Foto: livekindly

Mnogi su komentarisali da bi za to vrijeme trebala biti u školi. Imala je odgovor i za njih: “Ovdje imam svoje knjige. Ali neprestano se pitam – propuštam li išta? Šta ću naučiti u školi? Činjenice više nisu bitne. Političari ne slušaju naučnike, zašto bih onda i ja učila?” Sve do danas, to se nije promijenilo.

Sada je poznata širom svijeta zbog podizanja svijesti kod ljudi o klimatskim problemima. U protekloj godini, skretala je pažnju na odgovornost vlade u svojim kritičkim govorima. Bila je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Zajedno sa još dva parlamentarca, nominovao ju je norveški socijalista Freddy Andre koji je rekao da ako ne budemo radili ništa po pitanju klimatskih promjena, one će uskoro postati razlog ratova, konflikata i migracija.  Dodao je: “Thunberg je pokrenula masovni pokret koji vidim kao veliki doprinos miru.”

 

Izvor:theguardian.com

Slični članci

13 osobina koje trebaju imati sve zdrave veze

Ultra magazin

Preporuka za knjigu: “Prizori budućnosti”

Ultra magazin

Volimo životinje: Mr. Louie je 7-godišnja “beba” koja je za keksić spremna da uradi sve

Ultra magazin