• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Emotivan video nekadašnje balerine koja boluje od Alzheimer-ove bolesti osvaja srca širom svijeta
Ultra Inspirativno

Emotivan video nekadašnje balerine koja boluje od Alzheimer-ove bolesti osvaja srca širom svijeta

Muzika može probuditi najdublje dijelove naših emocija i sjećanja – čak i ako se čini da su ti trenuci zauvijek nestali. Marta C. González, nekadašnja prima balerina to dokazuje u veoma emotivnom videu, koji je nedavno postao viralan i koji je osvojio srca publike širom svijeta.

Foto: Youtube

Video prikazuje Martu C. González  – bivšu prima balerinu baleta iz Njujorka, koja živi s Alzheimer-ovom bolešću, dok slušajući muziku prepoznaje svoje baletske pokrete iz “Labudovog jezera”. Nakon što čuje muziku, ona se počinje kretati i rukama pokazuje baletsku rutinu i pokrete, koje je davno izvodila na sceni.

Kratki video prikazuje ovu nekadašnju prima balerinu, kako u invalidskim kolicima osluškuje Labudovo jezero, kao i arhivskim snimcima performansa iz vremena, kada ga je plesala davne 1967. godine. Sa njenim dubokim gubitkom pamćenja, sjetiti se koreografije i izvoditi je s takvom gracioznošću izgleda stvarno nevjerovatno i pokazuje da postoje ipak neke stvari, koje se nikada neće zaboraviti. Ali mimo ovog prepoznavanja, video služi i kao bolno podsjećanje na sve ono što se izgubi, kad neko ima Alzheimer-ovu bolest.

Ovaj video snimljen je 2019. godine, ali je ponovo oživio na na internetu, jer je ova bivša prima balerina, koja je nažalost u međuvremenu preminula, a ona je postala inspiracija mnogim ljudima širom svijeta.

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Andrea Solomun: “Potrebno je raditi ono što nam ne ide i što ne znamo da bi rasli, a ne ono što nam je lagano i uhodano”

Ultra magazin

Španska inženjerka razvija komplet za kućno testiranje raka dojke

Ultra magazin

Spremi se za Naturavita mjesec motivacije!

Ultra magazin