Ultra Ukusno

Elegantna i osvježavajuća ružičasta salata

Ova salata je zasnovana na tradicionalnom Ruskom predjelu koji se služi za Novu godinu – seledka pod shuboi’, a doslovan prevod bi glasio haringa pod krznenim kaputom. U ovom verziji haringa je obučena u lagani, elegantni kaput od povrća. Grilovana mrkva, krompir i cvekla su spojeni sa jajima, koprom i sirovim lukom, a sve to začinjeno sa kremastim prelivom ružičaste boje.

Foto: SALT & TIME

Sastojci

  • 1 srednja i 1 mala cvekla (sirove i sa kožom)
  • ulje
  • 8-10 krompirića
  • 8-10 komada sitne mrkve
  • 2 tvrdo kuhana jajeta
  • 250 g tečne pavlake
  • 1 mali češanj bijelog luka (sitno isjeckati)
  • 4 fileta haringi u ulju
  • kopar
  • 1 luk šalotka (sitno isjeckati)

Priprema

Zagrijati rernu na 200 C. Cveklu nauljiti i dodati  malo soli, umotati u foliju i peći 30 minuta. Kad je ispečena, oguliti i nasjeći na 8 dijelova. Dodati još ulja i soli, i ostaviti da odstoji.

Skuhati krompiriće i mrkvu u posoljenoj vodi otprilike 10 miuta, ali da ne bude prekuhano. Izrezati mrkvu na polovinu dužine i isjeći krompir na polovine ili četvrtine – zavisi od veličine.

Dok se povrće kuha napraviti preliv za salatu. Sitno narendati cveklu i iscijediti sok. Dodati 20 ml ovog soka u tečnu pavlaku kako bi dobili ružičastu nijansu. Dodati bijeli luk, so i biber.

Zatim servirati salau. Staviti dve porcij preljeva na tanjir i ravnomjerno rasporediti. Izrezati haringu na kockice veličine zalogaja i rasporediti, dodati komadiće cvekle, mrkvu i krompiriće. Oguliti jaja, izrezati na četvrtine, i servirati na tanjir. Dodati kopar, luk šalotku, so i biber, i za kraj dodati malo ulja.

Slični članci

Osvježavajući smuti od lubenice

Ultra magazin

Ukusne rolnice sa cimetom za slastan početak dana

Ultra magazin

Brownie od tikvica koji će te oduševiti

Ultra magazin