Ultra Zanimljivo

Ekološki futuristički automobili na Frankfurt Motor Show-u

Automobilski svijet ubrzava prema vrlo uzbudljivoj budućnosti. Ideje koje su se prije samo nekoliko godina činile potpuno udaljene od stvarnosti sada su ostvarive. Neke nam stižu uskoro.
Mercedes Vision EQS luxury sedan/MERCEDES-BENZ

Javnost se počinje zagrijavati za ideju da tehnologija može omogućiti lakše kretanje, te da ceste budu čistije i sigurnije. Ko bi pomislio da će odrasli uživati u vožnji električnog skutera ili bicikla? Izgleda da urbanisti imaju za cilj kreiranje novih ideja za mobilnost.

Audi AI:TRAIL quattro/AUDI AG

Tradicionalni proizvođači automobila brzo su se pridružili zabavi, ali i profitu. Nedavno je Audi otkrio svoj električni skuter dizajniran da nas podsjeti na sjećanje vožnje na skejtbordu. Sada je marka otkrila svoju najnoviju ideju za primjenu „vorsprung durch technik“ u budućnost. Otkriven prošle sedmice na Sajmu automobila u Frankfurtu, AI:TRAIL upotpunjava Audijev kvartet vizionarskih vozila kompanije opredjeljene za elektrifikaciju, a svaki treći automobil u floti koristiće održive izvore energije do 2025. godine.

Audi AI:TRAIL cabin/AUDI AG

Naziv “AI” odnosi se na Audijevo istraživanje vještačke inteligencije i mašinskog učenja za potpuno automatizovanu vožnju. I svaki od ovih automobila ima svoju funkciju: AIcon je luksuzno vozilo, AI: ME kompaktni električni automobil za mega-gradove, AI: RACE čista trkačka mašina, a AI:TRAIL quattro električni terenski automobil. Dizajn je čist i jasan – staklo okružuje kabinu, protežući se sve do razine tla, za sveobuhvatnu vidljivost dizajniranu da probudi istraživača u nama.

Audi AI:TRAIL cabin/AUDI AG

Šef dizajna Marc Lichte kaže za AI:TRAIL: „Prikazujemo off-road koncept sa električnim pogonom bez emisije štetnih gasova za inovativno iskustvo vožnje daleko od asfaltiranih cesta. U skladu s tim, dizajnirali smo monolitnu osnovnu karoseriju vozila sa maksimalnim ostakljenjem kako bismo stvorili intenzivnu vezu sa okolinom.”

Mercedes Vision EQS /MERCEDES-BENZ

Isto tako, Mercedes-Benz stvara uzbudljivu električnu budućnost. Ovaj koncept luksuzne limuzine Vision EQS otkriven je na sajmu automobila u Frankfurtu, signalizirajući gdje marka želi ići s djelimično autonomnom, potpuno električnom S-klasom, u bliskoj budućnosti. Automobil će biti na vrhu električne marke EQ i označava prvu upotrebu Mercedes EV platforme. To je takođe dio planova koji će otkriti 130 električnih automobila do 2030. godine.

Mercedes EQS S Class/MERCEDES-BENZ

Dizajn EQS dovoljno je futuristički da se ne izgubi iz vida stvarnost da estetika luksuza možda neće biti tako mnogo različita kao danas. Dizajn rasvjete ovdje igra ključnu ulogu s osvjetljenom trakom po širini  automobila, integrišući module holografskih prednjih svjetala. Digitalna prednja rešetka ima svjetlosnu matricu od 188 pojedinačnih LED dioda. EQS zadržava volan, ali rečeno je da nudi novi nivo autonomne tehnologije za pomoć u vožnji.

Concept 4 /BMW

Manje konceptualan, ali svejedno upečatljiv je Concept 4 – kupe fokusiran na budućnost rivalske marke BMW. Vertikalna rešetka predstavlja novo lice kupea serije 4 za 2020. „To predstavlja samopouzdano i elegantno novo rješenje ove ikonične osobine“, kaže Domagoj Dukec, šef dizajna, objašnjavajući evoluciju bubrežne rešetke s potpisom marke.

BMW

BMW se takođe zauzima za elektrifikaciju – uostalom, jedan je od prva “velika tri” njemačka proizvođača automobila koji je stvorio električni automobil i pod-brend. Automobili Vision Next istražuju budući dizajn – Vision iNext razmatra načine na koje će autonomna vožnja promijeniti život vlasnika vozila, dok koncept Vision M Next označava budućnost BMW-ove performanse M arm, koja omogućava vozaču da sam izabere da li će koristiti automatizaciju ili sam upravljati vozilom.

Ko je rekao da su ekološki automobiili dosadni ili spori? Ova tri modela nam dokazuju suprotno.

 

Izvor: forbes.com

Slični članci

Poznate statue širom svijeta nose maske

Ultra magazin

Veganska ishrana može da pomogne u sprečavanju pandemija

Ultra magazin

Kako pozirati pred kamerom zna ovaj popularni psić

Ultra magazin