Ultra Kreativno

Ekološke patike izrađene u potpunosti od biljaka

Trend izrade odjeće i obuće od potpuno prirodnih materijala ne jenjava. Iako mnoge cipele počinju sadržavati recikliranu plastiku, što je svakako napredak, postavlja se pitanje – zašto uopšte koristiti fosilna goriva, kada možemo upotrijebiti prirodne materijale?

Foto: Zen Running Club

Cipele izrađene od recikliranih plastičnih boca umjesto poliestera na bazi fosilnih goriva postaju sve češće. Ali, jedan holandski startup koji izrađuje patike za trčanje, tvrdi da je bolje započeti s upotrebom biljaka. Zen Running Club je firma koja izrađuje patike za trčanje od materijala poput šećerne trske i eukaliptusa. Suosnivač startupa Richard Rusling je saglasan da je recikliranje izvrsno za okolinu, međutim, smatra kako recikliranje produžava našu zavisnot o plastici, dugoročno.

Foto: Zen Running Club

Startup je odlučio koristiti obnovljive materijale, pažljivo provjeravajući sve svoje izvore. „Kako su naši glavni materijali izrađeni od održivih izvora, naš ekosistem uključuje sadnju drveća za posebnu berbu i ponovnu sadnju. Ovaj postupak može nadoknaditi, pa čak i nadmašiti ugljični otisak transporta i proizvodnje naših materijala”, kaže Rusling.

Foto: Zen Running Club

Srednji đon patika izrađen je od mješavine šećerne trske i algi, a đon od prirodne gume. “Šećerna trska dolazi iz upravljanog izvora, alge su dio programa koji čisti izvore vode u zemljama u razvoju, a prirodna guma je bez aditiva ili petrohemikalija,”, objašnjava Rusling. Na kraju svog vijeka trajanja, cijela se cipela može sigurno razgraditi.

Firma se trenutno priprema za proizvodnju modela Kickstarter, dok testira konačne prototipove sa sportistima – očekuje da će početi isporučivati ​​prve patike u januaru sljedeće godine.

 

Foto: fastcompany.com

Slični članci

Predivne fotografije koje slave jedinstvenu vezu između majke i djece

Ultra magazin

8 zanimljivih novih navika, vještina i hobija koje možeš isprobati već danas

Ultra magazin

Fotografije koje oduzimaju dah – balet na ulicama gradova širom svijeta

Ultra magazin