Ultra Inspirativno

Dvije žene su po prvi put u istoriji nagrađene Nobelovom nagradom za hemiju

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna dobitnice su Nobelove nagrade za hemiju. Naučnice su bile počašćene zbog svog razvoja metode za uređivanje genoma i podijeliće nagradu od 10 miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara). Ali što je još važnije, njihova pobjeda čini ih tek šestom i sedmom ženom, koja je kući odnijela prestižnu Nobelovu nagradu.

Foto: Bianca Fioretti, Hallbauer & Fioretti / CC BY-SA

Ovo je prvi put u istoriji da su dvije žene istovremeno dobile Nobelovu nagradu za hemiju. Charpentier i Doudna udružile su snage, kako bi stvorile jednostavan način za istraživače da modifikuju gene u ćelijama, kako bi bolje razumjele njihov unutrašnji rad. Ovo je nekada bio dugotrajan proces dok dvostruke genetske makaze CRISPR / Cas9, nisu dramatično smanjile vrijeme. Sada treba samo nekoliko sedmice da se izmijeni ono što je potrebno.

Foto: twitter.com/NobelPrize

„U ovom genetskom alatu postoji ogromna snaga, koja utiče na sve nas. To nije samo revolucionno za nauku, već je rezultiralo inovativnim rješenjima i dovesće do novih revolucionarnih medicinskih tretmana“, kaže Claes Gustafsson, predsjednik Nobelovog komiteta za hemiju.

Njihova pobjeda sigurno će biti izvor inspiracije za žene i djevojke širom svijeta. “Moja želja je da ovo pruži pozitivnu poruku mladim djevojkama, koje bi željele slijediti put nauke i pokazati svijetu, da žene u nauci takođe mogu imati velik uticaj!”, poručuju nagrađene naučnice.

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

“Moj krug podrške” sve veći!

Ultra magazin

5 koraka za jutarnju motivaciju

Ultra magazin

Ljubav prema sebi je prvi korak ka ljubavi prema drugima

Ultra magazin