Ultra Ukusno

Dubai dobija najveći veganski restoran na svijetu

Ako želiš da večeraš u „najvećem na svijetu“ veganskom restoranu, moraćeš da se uputiš u grad, koji voli postavljati rekorde: Dubai.

Foto: livekindly

Najveći grad u Ujedinijenim arapskim emiratima (UAE), koji već ima najvišu zgradu na svijetu (Burj Khalifa, visoka 829,8m) i najveći tržni centar na svijetu (Dubai Mall), otvara novi najveći na svijetu veganski restoran, Veganity, 16. avgusta.

Veganity brend je pokrenut u Dubaiju još 2017. godine. Tada je njegov osnivač, kuhar Sky Sommers, pokrenuo uslugu dostave obroka, zbog sve veće potražnje za veganskom hranom na Bliskom Istoku. Iz kompanije kažu, kako planiraju održati uslugu dostave, a restoran će proširiti svoju ponudu.

„Vlasnik i glavni kuhar Sky Sommers, želio je stvoriti nešto što nikada ranije nije učinjeno, otvaranjem restorana Veganity u srcu Dubaija u glavnoj ulici City Walk, stvarajući utočište veganima i ne-veganima da uživaju u zdravoj hrani“, rekao je portparol restorana za National.

Prema kompaniji, očekuje se da će se Veganity brend proširiti do Abu Dabija, a da će kasnije uslijediti i drugi gradovi.

Restoran ima više od 200 internacionalnih jela. Na meniju se nalaze njoke, veganske mesne okruglice i tjestenine, te niz veganskih deserta.

Foto: livekindly
Veganska potražnja na Bliskom Istoku

Samo nekoliko sati udaljena od Dubaija, Saudijska Arabija takođe doživljava povećan interes za veganskom ishranom.

“Zabrinutost za zdravlje, prava životinja i okolina sve se više pokazuju kao ključni faktori motivisanja Saudijaca da promijene prehranu i prestanu koristiti životinjske proizvode,” izvještava Arab News.

„S povećanim brojem prodavnica i restorana koji sada nude širi spektar veganskih i vegetarijanskih proizvoda, prelazak sa mesa postaje sve ukusniji za mnoge mlade Saudijce.“

Izrael je dugo smatran „veganskim glavnim gradom“ u svijetu, sa jakom veganskom populacijom. McDonald’s je nedavno na izraelske lokacije dodao veganski burger.

„Trenutno smo fokusirani na pekare. Kad stignemo do tačke u kojoj je 60 do 70 posto peciva u Izraelu vegansko, preći ćemo na druge proizvode,“ izjavio je u nedavnom intervjuu osnivač Vegan Friendly, Omri Paz.

Što se tiče Dubaija, životinjski proizvodi i dalje su u velikoj potražnji, ali veganska hrana i dalje svakodnevno privlači nove potrošače.

„Ljudi misle da jedemo kao zečevi, ali sve što smo jeli prije možemo napraviti veganskim i tako je puno zdravije“, rekao je Sommers u intervjuu prošle godine na web stranici Grazia.

 

Izvor: livekindly.com

Slični članci

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući “Hugo”

Ultra magazin

Brzo, zdravo i jednostavno – čips od tikvica

Ultra magazin

Cheesecake sa kupinama i kikiriki puterom

Ultra magazin