Trenutno čitaš
Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o “najzaljubljenijem” danu u godini

Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o “najzaljubljenijem” danu u godini

“Postoji samo jedna sreća u ovom životu, voljeti i biti voljen”.
Smatra se da je 14. februar najromantičniji dan u godini kada zaljubljeni parovi na poseban način iskazuju ljubav i pažnju jedni drugima. Iako je Dan zaljubljenih postao na neki način i komercijalan, bitno je da znamo samu svrhu ovog praznika, a to je širenje ljubavi i romantike, što Dan zaljubljenih stavlja na vrh liste najomiljenijih praznika u godini.
Donosimo ti nekoliko Ultra zanimljivih činjenica o “najzaljubljenijem” danu u godini.
Foto: Instagram/aestdeligth
  • Istraživanja pokazuju da oko 20 posto žena smatra da je 14. februar najromantičniji dan za stavljanje vjereničkog prstena na njihovu ruku, dok oko 50 posto njih kaže da bi okančale vezu kada ako im partner zaboravi poklon na ovaj dan. Ipak, 30 posto žena smatra da je Dan zaljubljenih precjenjen i na neki način komercijalni praznik.
  • U Japanu 14. februara žene daruju svoje partnere čokoladom, ali one ne primaju poklone. Dan u kojem muškarci poklanjaju ženama poklone je 14. mart.
  • Da li je ovo najbolji dan za vjeridbu? Zanimljiva je i činjenica da 40 posto glasačke skupine koja se slaže da je Dan zaljubljenih najbolji dan za vjeridbu čine muškarci. S obzirom na to je 14. februar posvećen ljubavi i romantici skoro šest miliona parova se vjeri na Dan zaljubljenih.
  • Najstariji zapis o slanju pisma povodom Dana zaljubljenih je pjesma koju je francuski vojvoda Charles napisao svojoj ženi 1415. godine dok je bio zatočen u londoskoj kuli. Jedan od stihova pjesme glasi: “I am already sick of love, My very gentle Valentine”.
Foto: Instagram/vita_di_vittoria
  • U svijetu se 2013. godine na Dan zaljubljenih prodalo oko 200 miliona crvenih ruža, pa nije ni čudo što se njihova cijena tog dana utrostruči.
  • Djelo “Romeo i Julija” Williama Shakespeare je postalo inspiracija za pisnje pisama upićenih Romeovoj dragoj. Svake godine oko 14. februara stigne hiljade pisama koja su upućena Juliji, a najčešće su ispunjena snažnim ljubavnim emocijama, strastima i ljubavnim dramama. Julijine sekretarice, osobe koje svako pismo čitaju posebno i pišu odgovore, biraju i pobjednika nagrade “Draga Julija”. Pobjednik ima priliku da posjeti Julijinu kuću u Veroni. Ova nagrada priznaje spontanost pisaca koji se obraćaju Juliji kako bi izrazili svoje osjećaje, pitali za savjet ili se jednostavno osjećaju bliže tom univerzalnom simbolu vječne ljubavi.
  • Oko 80 posto muškaraca kupije svojim voljenim osobama cvijeće povodom ovog dana, a oko 15 posto žena same sebi tog dana kupe cvijeće.
  • Postoji zvanična alternativna Dana zaljubljenih za samce, a to je International Quirkyalone Day. U pitanju je praznik za samce na isti dan kao i Dan zaljubljenih. Ovo nije pobijanje Dana zaljubljenih, niti neki otpor prema njemu, već trenutak za proslavu sebe i ljubavi prema sebi. International Quirkyalone Day se proslavlja od 2003 godine.
Jysk
Jysk

 

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum