Ultra Ukusno

Domaće tortilje sa ljutkasto dimljenim nadjevom

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Zašto danas ne probaš nešto drugačije? Na primjer ove domaće tortilje sa veganskim ljutkasto dimljenim nadjevom. Obrok koji je ukusan, zdrav, i najvažnije od svega lako se priprema. Jednom kada ga probaš nećeš mu odoljeti, a tortilje iz supermarketa biće stvar prošlosti.

Instagram / @yummyyatra

Sastojci

  • 280 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 180 ml vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema

  • U posudi pomiješati brašno i so. Dodati vodu i ulje. Staviti na pobrašnjenu površinu i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 10 minuta.
  • Podijeliti tijesto na 8 loptica. Na lagano pobrašnjenoj površini, oklagijom razvaljati kuglice na veličinu otprilike 20 cm.
  • Na nauljenoj tavi peći tortilje na srednjoj temperaturi dok ne porumene, peći minut sa svake strane.
IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Nadjev za tortilje

  • 1 konzerva džekfruta
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 3 češnja bijelog luka (sotno nasjeckana)
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 kašika crvene paprike
  • 1 kašičica čili praha
  • 1 kašičica mljevenog kima
  • 1/4 kašičice origana
  • So, po želji
  • svjež korijander

Priprema

  1. Komade džekfruta izlomiti na manje komade i ostaviti sa strane.
  2. U šerpi dinstati luk i bijeli luk, dodati kašiku vode i so dok luk ne porumeni.
  3. Dodati isjeckani paradajz, koncentrat od paradajza i kuhati dok paradajz ne omekša.
  4. Dodati sve mljevene začine (papriku, čili prah, kim i origano) i 1/4 šolju vode. Kuhati na srednoj temperaturi otprilike 3 minute.
  5. Dodati džekfrut, i nastavit kuhati još 7 minuta (dok se sva voda ne upije).
  6. Skinuti sa šporeta i dodati nasjeckani korijander.

Ukoliko nemaš džekfrut, dobra zamjena može biti crveni grah.

Za serviranje ugrijati tortilje i dodati nadjev, po želji dodati avokado ili sok od limete. Prijatno!

Slični članci

Brzinski čokoladni kolač u šolji

Ultra magazin

Čokoladni kolačići sa kikiriki puterom

Ultra magazin

Italijanska Tiramisu sladoled torta

Ultra magazin