Ultra Moderno

Dolce & Gabbana spaja pistu s umjetnom inteligencijom

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Dolce & Gabbana su u kolekciji za jesen-zimu, sarađivali s Istituto Italiano di Tecnologia (IIT), a revija modne kuće bez publike s modelima i robotima, poslužila je kao podsjetnik da je budućnost blizu. Koristeći multifunkcionalne humanoide iCub i R1, rezultat visoko specijalizovanog istraživanja IIT-a na polju uslužne robotike i umjetne inteligencije, roboti su poslužili kao centralno umjetničko djelo.

DOLCE & GABBANA / MONICA FEUDI

Kako se svijet sve više digitalizuje, logično je samo da se modna marka naginje umjetnoj inteligenciji. Podvlačenje technicolor rave-a napad je na osjetila, pa ovo nije za one vedre. Technicolor grafiti pomiješani su sa svjetlucavim high-tech materijalima. Holografski slojevi, neonski animal print i odjeća koja oponaša robotičke udove. U stvarnosti 2021. godine, čuvene Dolce tijare pojavljuju se uz štitnike za lice. Ali kako kažu, ne možete se veseliti bez priznavanja prošlosti, pa su dizajneri zavirili u svoje arhive i predstavili korsete i moćna odijela. Doslovno se referirajući na svoj pred milenijski procvat, majice su krasili ispisi “Ja sam supermodel” i “Moda iz 90-ih”.

“Nevjerovatno je razmišljati kako čovjekova pamet i odlučnost mogu dati život novim oblicima inteligencije, koji mogu učiti iz vlastitog iskustva i biti raspoređeni u medicini, okolini i socijalnom polju”, izjavili su Domenico Dolce i Stefano Gabbana u saopštenju. “Moda je uvijek bila rezultat spajanja svjetova koji mogu biti vrlo udaljeni jedni od drugih: ako tehnologija zaista služi čovjeku, njegovim potrebama i strastima, tada će zanatlija i robot moći koegzistirati.”

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Slični članci

Greška u jutarnjoj njezi lica koja ti uništava kožu

Ultra magazin

Bila kiša ili sunce, u mokasinama ćeš izgledati šik!

Ultra magazin

Donosimo najbolje jakne za proljeće 2021.

Ultra magazin