Ultra Ukusno

Dokazano je da borovnice pomažu u borbi protiv dijabetesa

Naučna istraživanja potvrđuju da konzumiranje borovnica jednom dnevno, tokom 8 sedmica može obezbijediti super rezultate dijabetičarima. Borovnice sadrže antocijanin, koji ima mnogo benefita za borbu protiv dijabetesa i opšte zdravlje.

Foto: Pexels

Jedna šolja borovnica dnevno, može pomoći u borbi protiv dijabetesa. Studija je pokazala poboljšani nivo poput hemoglobina A1C, fruktozamina, triglicerida i jetrenih enzima (ALT i AST), tokom osam sedmica konzumiranja borovnica svaki dan.

Foto: Pexels

Borovnice su prepune vitamina, fitonutrijenata i vlakana, koji pomažu ukupnom zdravlju. Borovnice prirodno sadrže antocijanine, fitokemikaliju koja se obično nalazi u biljkama crvene, ljubičaste i plave boje i snažno je povezana sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Foto: Pexels

Pored borovnica, naučnici sugerišu još neko voće i povrće koje pomaže u borbi protiv dijabetesa, a to su: nar, višnje, maline, crveni kupus, kupine, crveni krompir. Tokom jeseni i zime borovnice možeš da kupiš zaleđene i možeš ih dodavati u smuti, zobenu kašu ili voćnu salatu.

 

Izvor: verywellhealth.com

Slični članci

Hrskavi domaći čips od sira

Ultra magazin

Topli džin, bolji i od kuvanog vina!

Ultra magazin

Zazine ukusne poslastice skupljaju simpatije u Banjaluci

Ultra magazin