Ultra Zanimljivo

Djeca koju roditelji više grle imaju razvijeniji mozak

Svi roditelji koji ne mogu da prestanu da grle svoju djecu, na dobrom su putu, ,a djeca će im zahvaliti jednog dana na svim zagrljajima.

Foto: Josh Willink from Pexels

Naime, naučnici su otkrili da je grljenje, kao oblik fizičke nježnosti, tokom razvojnog perioda beba veoma važno. Nježnost iskazana dodirm stimuliše rast mozka i tako postaju pametnije.

Naučnici u bolnici u Ohaju, proučavali su 125 beba, koje su rođene prerano i one koje nisu i analizirali su način na koji lagani dodir utiče na razvoj mozga, percepciju, spoznaju i društveni razvoj.

Istraživanje je pokazalp da rano, nježno ispoljavanje nježnosti od roditelja ima dugoročni uticaj na to kako beba reaguje na nježni dodir. tako da, rano izlaganje zagrljajima može da pomogne prerano rođenimm bebama da osjete nježnost kao nešto prijatno dok u isto vrijeme stimuliše mozak.

Foto: Vincent Delegge on Unsplash

Dodir je čulo koje se prvo razvija. Otkrili su da iskustva kao dojenje, dodir kože, zagrljaji i slično, pomažu da se mozak razvija brže i da bude zdraviji.

Čim se se beba rodi vrijeme je za dodir kože sa majkom ili ocem i dojenje. Samo držanje bebe u naručju u prvom satu života normalizuje tjelesnu temperaturu, rad srca i disanje.

Foto: Unsplash

Rezultati su pokazali da bebe koje su bile izloženje nježnosti dok su u bolnci imaju jači rad mozga. Tako da ako ste nježni prema bebi doprinjećete razvoju mozga.Tjelesni kontakt sa bebom ili ljuljanje u naručju pravi ogromnu razliku u razvoju mozga.Bez obzira na period života, ljubav i nježnost su ključ za zdrav razvoj.

Dok se naučnici bore da otkriju kako naš mozak asimilira dodir i kako utiče na razvpj, roditelji osjećaju prirodnu potrebu da grle i maze svoju djecu.

Svi žudimo za ljubavlju, sigurnošću i iskrenošću, a zagrljaj podstiče ta osjećanja u svima nama.

Izvor: healthyfoodhouse.com

 

 

Slični članci

Preminula najstarija učiteljica joge na svijetu u 101. godini

Ultra magazin

Predstavljamo ti 5 najljepših evropskih univerziteta

Ultra magazin

Mladi mjesec u Ribama donosi ljubav, kreativnost i sanjarenje

Ultra magazin