Ultra Zanimljivo

Djeca koja se igraju sa blatom i pijeskom su jača i zdravija

Mnogi od nas se mogu sjetiti lijepih uspomena na naše djetinjstvo, kada smo pronalazili kreativne načine za igranje u prirodi. Neki mogu imati i neugodna sjećanja na njihove roditelje, koji im prigovaraju da su prekriveni prljavštinom. Ali da budemo iskreni, ti roditelji su već znali da će njihova djeca biti prljava. Recimo samo, da je prljanje zdravo i zabavno!

Foto: brightside

Normalno je da roditelji, brinu o higijeni i sigurnosti svoje djece. Neki će možda više voljeti da se igraju u kući, a ne na otvorenim prostorima. Na osnovu toga, autor Richard Louv intervjuisao je oko 3.000 porodica i nakon nekoliko razgovora sa djecom, zaključio je da mnogi zapravo ne žele da se igraju na otvorenim prostorima ovih dana.

Oni više vole da budu u kući, zabavljaju ih tehnologije. „Naša djeca i djeca naše djece su generacije, koje su više odvojene od prirode“, kaže on sa zabrinutošću.

Malo prljavštine nikada nikoga nije povrijedilo….

Foto: brightside

I Richard Louv i pedijatrica Maria Júlia Carvalho, insistiraju na tome da djeca trebaju biti u kontaktu s mikroorganizmima, koji se nalaze na tlu i travi, kako bi se imunitet dobro razvio i ojačao. Možda je čišćenje nakon blatnog nereda naporno, ali pronalaženje sredine između zabave i pretjerivanja je nešto o čemu roditelji trebaju početi razmišljati. Ove vrste nehigijenskih igara su neophodne i zdrave.

Pedijatrica Carvalho kaže, da kontakt sa ovom vrstom bakterija podržava pravilan razvoj imunološkog sistema kod djece. Na ovaj način, u budućnosti će biti u mogućnosti da se bolje zaštite i odbrane od bolesti i alergija. Richard Louv je dodao da aktivnosti na otvorenom podstiču kreativnost, minimiziraju stres i depresiju i omogućavaju širi kognitivni razvoj.

Isto je i sa kućnim ljubimcima.

Foto: brightside

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, djeca koja žive i odrastaju sa kućnim ljubimcima, kao što su psi i mačke od rane dobi su manje skloni razvijanju alergija. Ova djeca žive među stalnim nivoima endotoksina, vrste bakterija prisutnih u prašini i okolini, koje na kraju jačaju imuni sistem.

Ovako funkcioniše naš imuni sistem

Foto: brightside

Prema definiciji, koju pruža zdravstveni sistem za djecu poznat kao KidsHealth, imunološki sistem je ono što u konačnici štiti ljude od vanjskih napadača kao što su bakterije, koje mogu ugroziti njihovo zdravlje. To se postiže otkrivanjem supstanci, koje mogu generisati bolest i infekciju, a zatim se bore protiv njih.

Ali da bi ovaj napad bio uspješan, sistem se mora prilagoditi mikroorganizmima izvana. Kako djeca rastu, oni postaju sve otporniji na određene klice. To se dešava zato što su već bili izloženi njima, a njihovi imuni sistemi već poznaju osvajače i kako ih napadaju.

Posljedice odvajanja djece od otvorenih prostora

Foto: brightside

Bez dolaska u kontakt sa mikroorganizmima, imunološki sistem postaje osjetljiviji na supstance, koje ne bi trebale biti patološke, kao što su pelud ili životinjska dlaka, koje uzrokuju alergiju kod djece. Ričard Louv kaže, da lišavanje dece od interakcije sa prirodom, ograničava razvoj njihove kreativnosti. Deca koja nisu u kontaktu sa svojom okolinom, nemaju fizičke podražaje i nemaju nikakvih neposrednih iskustava za nadogradnju.

On dodaje, da je fizička aktivnost kojoj su djeca izložena, dok su vani, zdrava mjera opreza protiv gojaznosti. U stvari, gojaznost pogađa veliki dio dječje populacije, zbog vremena provedenog iza zatvorenih vrata. Iz tog razloga, on objašnjava da nedostatak vremena za igru vani, predstavlja rizik za njihovo psihofizičko zdravlje.

Izvor: brightside.me

Slični članci

Srećan Međunarodni dan piva! Nazdravi uz omiljeni Jelen!

Ultra magazin

Merkur je u Lavu spremi se da budeš u centru pažnje!

Ultra magazin

Izbjegavaj ove greške ako pokušavaš da izgubiš kilograme

Ultra magazin