• Home
  • Ultra Kreativno
  •  Dizajner Barclay o surovom umjetničkom svijetu: “Ćuti ako nemaš ništa lijepo da kažeš”
Ultra Kreativno

 Dizajner Barclay o surovom umjetničkom svijetu: “Ćuti ako nemaš ništa lijepo da kažeš”

“Ako nemate ništa lijepo za reći, nemojte ništa ni reći”, tako bi rekla većina naših baka. Isto to vam prvo pada na pamet s najnovijim projektom Nicholasa Barclaya koji govori o grafičkim dizajnerima, kreativnoj industriji, umjetnosti, kritici i surovom tržištu.

Umjetnik sa sjedištem u Sidneju, poznat po svojim minimalističkim grafičkim ilustracijama, ovaj je put inspiraciju našao u razgovorima, koje je na Twitteru vodio o (ponekad) kritičko nastrojenoj dizajnerskoj industriji: “Dopisivao sam se s  uglednim dizajnerom o tome kako su nevjerovatno talentovani i stvarno cijenjeni umjetnici i njihovi radovi na internetu, oštro kritikovani od strane drugih dizajnera, kada mi je sinula ideja da bi pomoću tih komentara, bilo zanimljivo napraviti novu seriju postera”.

Foto:Nicholas Barclay

Nicholas Barclay je istražio brojne web stranice, kako bi odabrao nekoliko negativnih komentara, poput “preferiram stari”, “ne i samo ne”  i “tako je blag”, a predstavio ih je bijelim podebljanim slovima preko pozadine različitih svijetlih boja.

“Razočaravajuće je da ljudi osjećaju potrebu da vrijeđaju i omaložavaju tuđe radove, nego da radije ništa ne komentarišu ili napišu nešto konstruktivno”, dodaje on, nadajući se da će njegova nova serija postera natjerati ljude da dvaput razmisle, prije nego što oštro prokomentarišu nečiji trud.

S kakavim negativnim komentarima i kritikama se brojni dizajenri susreću u svakodnevnom radu pogledaj putem inspirativnih postera sa snažnom porukom u nastavku….

Foto:Nicholas Barclay
Foto:Nicholas Barclay
Foto:Nicholas Barclay
Foto:Nicholas Barclay
Foto:Nicholas Barclay
Foto:Nicholas Barclay

 

 

Izvor: creativeboom.com

Slični članci

Pitaš se kako izgleda ljubav na fotografijama?

Ultra magazin

Ovo su magične kućice na drvetu za bajkoviti odmor…

Ultra magazin

Ideje za uređenje stepenica u kući

Ultra magazin