• Home
  • Ultra Moderno
  • Dior nas je odveo u katedralu na predstavljanju kolekcije za proljeće 2021.
Ultra Moderno

Dior nas je odveo u katedralu na predstavljanju kolekcije za proljeće 2021.

Maria Grazia Chiuri želi da ozdravimo. Kreativna direktorica razmišljala je o kretanju kroz svjetsku borbu s panedmijom COVID-19 i istražila kako se moda uklapa u našu novu stvarnost. “Prolazimo kroz period krize koji radikalno transformiše ponašanja, navike i rituale,” izjavila je u svom saopštenju za javnost. “Naše raspoloženje se promijenilo, kao i stavovi. Koncept mode kakav poznajemo doveden je u pitanje.”

Dior

U Diorovoj katedrali, koja je zapravo bila šator postavljen u Jardin des Tuileries, Chiuri je pozornicu napunila raznolikim umjetnicama. Ne samo da je scenografija vitraža reinterpretirana kroz fotografske kolaže koje je kreirala Lucia Marcucci, već je i sama odjeća izrađena s uticajem italijanske avangarde, izrezana u obliku mekanih šalova i kontrastnog tekstila.

ESTROP/GETTY

Kompletan ženski komerni hor odjekivao je mjestom, ispunjavajući prostor prelijepim harmonijama i bolnim vokalnim izrazima, odražavajući borbe sa kojima se žene suočavaju. Chiuri je takođe primijetila da su Susan Sontag i Virginia Woolf uticale na njen dizajn.

VICTOR BOYKO/GETTY

Moda i intelektualna kultura često se susreću u Dioru, a kolekcija za proljeće 2021. godine, začeta u vrijeme velike društvene transformacije, nije bila izuzetak. Dizajnerka, koja živi u Rimu, inspiraciju je crpila iz eseja iz 1997. godine koji je napisao pokojni italijanski likovni kritičar i kustos Germano Celant, koji je preminuo od COVID-19, početkom ove godine. “Rezanje struktura jezika, ali i odjeće”, napisao je Celant. “To je intervencija u tradicionalne koncepcije predstavljanja i gledanja tijela ili stvari, a time i stvaranje nove senzacije.”

ESTROP/GETTY

Prozračne haljine od šifona lebdile su pistom, dekoltei su otkrivali čipkaste grudnjake, a opušteni kimono i tie dye boje inspirisane Shiborijem, reinterpretacija su Diorovih silueta kreiranih za Japan 1957. godine.

STEPHANE CARDINALE/CORBIS

Chiuri je još postavila punu pistu koja je rasplamsala maštu o mediteranskom ljetu.

ESTROP/GETTY

Pogledaj kompletnu reviju:

Slični članci

Najljepše pufer jakne koje su naš izbor za najhladnije dane

Ultra magazin

Ovaj trend za jesen i zimu odmah čini tvoju odjevnu kombinaciju još više cool!

Ultra magazin

“Čista ljepota” ove jeseni i zime uz essence makeup

Ultra magazin