Ultra Popularno

Darko Savić: “Volite sport, živite za njega, a ne od njega”

Kajakaš Darko Savić,  već 12 godina bavi se ovom zahtjevnim sportom. Spada među najuspješnije kajakaše svijeta, a iza sebe ima i jednu avanturističku vožnju kanuom od Banja Luke do Beograda. Godine treninga, uspjeha na rijekama širom svijeta i medalje na velikim takmičenjima. Prošle godine je ostvario vrhunske rezultate među kojima se ističe 12. mjesto na Mediteranskim igrama u Taragoni, pobjednik ECA kupa za seniore, treće mjesto na Top ten rejsu u Kini, prvo mjesto u spustu na ICF trci u Sloveniji, prvak BiH u slalomu, 12. mjesto u timskoj trci spusta na ICF Svjetskom prvenstvu…

Foto: Instagram

Proglašen si najboljim sportistom Republike Srpske.

Darko: Zaista mi je velika čast i ovo je ogromna nagrada za mene. Već sam jednom bio najbolji sportista grada, a ovu nagradu sam priželjkivao u svojoj karijeri i konačno se desila 2018. godine, da sam izabran za najboljeg sportistu RS. Mogu reći da je ovo moja godina, jako sam srećan i zadovoljan i ovo je veliki vjetar u leđa.

Foto: Instagram

Uložio si puno truda i rada. Sve godine ljubavi i strasti, ali i discipline, sve je to konačno urodilo plodom.

Darko: Na svoj rad nikad nisam gledao kao da se ja nečega odričem. Ovo je moj život, ja sam sportista 24 časa dnevno. Sve što sam radio, radio sam samo iz ljubavi.

Da spomenemo i tvoje bitne rezultate vezane za kajak?

Darko: U skorije vrijeme sam osvojio Evro kup, bio sam u polufinalu Mediteranskih igara, državni sam prvak, finalista Evropskog i Svjetskog prvenstva. Ono što me očekuje ove godine i što mi je najbitnije su kvalifikacije za Olimpijske igre. Već sam obezbijedio nastup za Evropske olimpijske igre koje se održavaju u Bjelorusiji i za sada sam ja jedini koji je ostvario normu u BiH.

Foto: Instagram

Moramo spomenuti jedan divan projekat u kojem si prešao mnogo „vodenih kilometara“.

Kolega Saša Babić i ja smo imali taj dječački san da preveslamo od Banjaluke do Beograda,  i konačno se to i ostvarilo. Za 4 dana smo preveslali 500 kilometara što je za kajak zaista velika stvar. Ekstremna brzina i nijedan dan pauze. Veslali smo od 6 ujutru do 8 naveče. Vijest je zaista privukla puno pažnje, čak i u regionu.

Foto: Instagram

Šta ste sve nosili sa sobom?

Darko: Mi smo imali pratnju koja je išla cestom. Svako jutro krenemo u 6 ujutru, i dogovorimo se gdje ćemo se naći, na primjer, u 13h. Tu dogovorimo ručak i kraći odmor i nastavljamo dalje. Mi smo stajali u gradove gdje imamo drugare iz drugih kajakaških klubova i želim svima da se zahvalim na gostoprimstvu.

Da li ste se u nekom momentu predomislili, da li vas je bio strah?

Darko: Iskreno, kada smo došli u Laktaše, ispod mosta u Klašnicama, pomislili smo „Ma kakav Beograd“, kuda smo mi to pošli. To nam je bio jedini kamen spoticanja, a sve poslije je išlo lako. Sljedeći plan nam je Zadar i otvoreno more.

Možeš li  sa nama podijeliti neke savjete za uspjeh?

Darko: Ja sam u početku imao dosta problema sa finansijama, i to je nešto što sve profesionalne sportiste muči ovdje kod nas. Ne bih da dajem neke floskule, ali zaista, nemojte odustajati. Ljudi će prepoznati vašu energiju, zainteresovanost i strast, i ja sam uz pomoć sponzora obezbijedio sebi put u karijeri. Glavna stvar koju bih rekao mladima je da vole sport, da žive za sport, a ne od sporta.

Foto: Instagram

Šta ti je najljepše kod kajaka, kome ga preporučuješ?

Darko: Ja sam ljubitelj svih vanjskih sportova. Počeo sam sa 9 godina, zaljubio se u vodu, Vrbas, sport i prirodu i tu sam i ostao.

Cijeli intervju pogledajte na:

Slični članci

Nova muzika ponedjeljkom!

Ultra magazin

Nova krimi serija inspirisana jezivim istinitim događajima stiže na Pickbox NOW!

Ultra magazin

7 stvari koje smo saznali o Malumi iz njegove istorijske naslovnice za Elle

Ultra magazin