• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Danska vlada otkupila slobodu 4 cirkuska slona, kako bi konačno živjeli dostojanstveno!
Ultra Zanimljivo

Danska vlada otkupila slobodu 4 cirkuska slona, kako bi konačno živjeli dostojanstveno!

Danska vlada upravo je kupila posljednja 4 cirkuska slona u zemlji. Država je platila 1,6 miliona dolara, kako bi životinjama omogućila dostojanstven život. Ovo je korak prije prijedloga zabrane upotrebe svih divljih životinja u cirkusima, koji bi vlada mogla da usvoji krajem godine.
Foto: Shutterstock

Danska vlada kupila je slonove u septembru. Dansko udruženje za zaštitu životinja će se brinuti o njima 6-8 mjeseci, dok im se ne napravi odgovarajući prostor u Safri parku Knuthenborg.

Zajedno sa slonovima, vlada je takođe usvojila kamilu. Životinja je provela dugi niz godina sa slonovima u istom cirkusu.

Cirkusi imaju dugu istoriju survosti prema životinjama. Kuke i bičevi se koriste, kako bi se slomio njihov duh i na taj način postale potčinjene trenerima. Divlje životinje uključujući lavove, tigrove i medvjede su natjerane da izvode neprirodne trikove. Često žive u malim, skučenim kavezima u veoma lošim uslovima.

Foto: Reuters

Odluka Danske vlade da povuče slonove je u skladu sa naporima drugih zemalja da poboljšaju dobrobit životinja. 40 zemalja, uključujući Grčku, Peru, Meksiko, El Salvador, Holandiju, Costa Ricu, Slovenijju, Indiju i Škotsku, već imaju zabrane držanja životinja u cirkusima.

Zabrana u Engleskoj stupa na snagu 2020. godine. U SAD-u, tri države su usvojile predlog – Hawai, California i New Jersey.

Publika sve više okreće leđa ovom vidu zabave. Nekada popularan vid zabave se konzumira sve manje, tako da su čak i veliki i popularni cirkusi morali da se zatvore.

Vlade sve više priznaju važnost dobrobiti životinja, a ne samo cirkuskih životinja. Vlada Velike Britanije ima za cilj da zabrani sav uvoz lovnih trofeja.

 

Izvor livekindly.co

 

 

 

Slični članci

Top 5 prirodnih ulja protiv starenja kože

Ultra magazin

Svi su opsjednuti sa ovom ženom i njenim glasom

Ultra magazin

Jestiva ambalaža za pivo koja hrani ribe

Ultra magazin