• Home
  • Ultra Ukusno
  • Danas je Svjetski dan paste, a ove zanimljive činjenice ne znaš!
Ultra Ukusno

Danas je Svjetski dan paste, a ove zanimljive činjenice ne znaš!

IuteCredit
IuteCredit

Pasta je mnogima omiljeno jelo. Vrlo je jednostavna za pripremu, a postoji mnogo ukusnih varijacija. 25. oktobar se slavi kao Svjetski dan paste. Pronašli smo neke zanimljive činjenice za sve ljubitelje ovog poznatog jela. 

svjetski dan paste
Foto: freepik.com

Pasta ne potiče iz Italije

Iako je pasta poznato italijansko jelo, ona u stvari ne potiče iz ove zemlje. Ovo jelo se prvi put spominje u Kini, 5.000 godina p.n.e. Legenda kaže da je Marko Polo donio nudle u Italiju u 12.vijeku, ali je poznato da je predrimska etruščanska civilizacija pravila svoju pastu još 500 godina p.n.e.

600 različitih oblika

IuteCredit
IuteCredit

Prema Internacionalnoj Pasta organizaciji, postoji više od 600 različitih oblika paste širom svijeta. Špageti, fusili i penne su samo neki.

Italijani jedu najviše paste

Nije iznenađenje da je Italija zemlja gdje se pojede najviše paste na godišnjem nivou. Kada bi se sva pasta koju Italijani pojedu pretvorila u špagete, to bi bilo 600 miliona kilometara rezanaca – dovoljno da se omota planeta Zemlja 15.000 puta. Na drugom i trećem mjestu po konzumaciji su Venecuela i Tunis.

svjetski dan paste
Foto: freepik.com

Pasta nas čini srećnijima

Konzumcija paste nas čini srećnijima. Ugljeni hidrati u tjestenini povećavaju tjelesnu proizvodnju serotonina, neurotransmitera za koji naučnici vjeruju da izaziva osjećaj sreće i blagostanja.

Različita pasta zahtijeva različite soseve

Nije predviđeno da svaka tjestenina ide sa svim sosevima. Dugačke, ravne tjestenine, poput fettuccina, najbolje se kombinuju s kremastim umacima. Gušći, krupniji umaci od paradajza bolje idu uz tjesteninu kratkog, cjevastog ili spiralnog oblika, kao što su rotini i fusilli.

Dovoljna su samo 2 sastojka

Iako se dosta vrsta paste pravi od jaja, neke suhe vrste paste se prave samo od brašna i vode.

svjetski dan paste
Foto: freepik.com

Prvoaprilska šala

1. aprila 1957. BBC je emitovao lažni dokumentarac o usjevima špageta u Švajcarskoj koji je prikazao poljoprivrednike kako beru špagete iz grmlja. Šaljivi video zapis naišao je na zbunjenost, uključujući dio gledalaca koji su pitali gdje mogu kupiti svoj grm špageta.

Zašto al dente?

Zašto bi tvoja pasta trebala biti al dente? Ne samo da je ukusnija tako, nego te i duže drži sitim.

Ako se pitaš šta danas za ručak, vjerujemo da je pasta najbolji odgovor! Prijatno!

Slični članci

8 namirnica koje će ti pomoći tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa

Ultra magazin

Iznenađenje! Bijela riža je zapravo bolja od smeđe riže

Ultra magazin

Neodoljiva čokoladna torta sa cimetom

Ultra magazin