Ultra Inspirativno

Danas je svjetski dan osmijeha!

Svake godine širom svijeta, svakog prvog petka u oktobru, proslavljaju se smijeh i osmijeh. Provedi dan uz parolu “Danas učini nešto lijepo. Izmami makar jednoj osobi osmijeh na lice!”

Foto : Shutterstock

Daleke 1963. godine, Harvey Ball, umjetnik iz Masačusetsa, stvorio je poznato lice bez kojeg ne možemo zamisliti današnje prepiske na mobilnim telefonima i kompjuterima – rođen je svima omiljeni Smiley.

Dan osmijeha je prvi put obilježen 1999. godine. Kada je 2001. godine Harvey Ball preminuo, u njegovu čast osnovana je Harvey Ball World Smile Foundation, a njihov slogan je “činiti svijet boljim mjestom osmijeh po osmijeh”. Zahvaljujući Smile fondaciji, Svjetski dan osmijeha se održava svake godine, i danas pozivaju sve građane svijeta da nekome izmame osmijeh na lice.

Foto : yelp.com

Bez obzira kako ćeš obilježiti današnji dan – osmijeh za slučajnog prolaznika ili smijanje od srca sa najdražima, smijeh je veoma važan i nosi niz korisnih stvari za naše zdravlje. Proizvodi hormon sreće – endorfin. Kada smo u sretnom okruženju ti neuronski signali se šalju mišićima lica kako bi izazvali osmijeh, i to je početak pozitivnog raspoloženja. Pored toga, snižava i krvni pritisak, služi kao mini vježba za trbušne mišiće i smanjuje stres. Sve u svemu i vas, i ljude oko vas, čini sretnijima.

Foto : Shutterstock

Dakle kada nam je mozak sretan mi se smijemo, zato je važno da budeš sa ljudima koji se smiju i čine da se i ti smiješ. Ne zaboravi da se danas posebno potrudiš da bar jednoj osobi izmamiš osmijeh na lice!

 

Izvor : metro.co.uk

Slični članci

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Ultra magazin

5 destinacija koje možeš posjetiti već u junu

Ultra magazin

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin