Ultra Zanimljivo

Danas je najdepresivniji dan u godini – Blue monday

Svake godine se treći ponedjeljak u januaru smatra najdepresivnijim danom. Razlog zbog kojeg je ovaj dan proglašen najtužnijim ima veze sa pokušajem psihologa Cliffa Arnalla da osmisli formulu za izračunavanje najgoreg dana u godini.

Foto Freepik

Bilo je to 2015. godine kada je Arnall, koji je radio na Univerzitetu u Cardiffu (Wales), uvjeravao da su klima, posebno na sjevernoj hemisferi, januarska padina i pritisak da se ispune novogodišnje odluke, neki od faktora koji čine pad raspoloženja samo svakog trećeg ponedjeljka u januaru.

Iako ne postoji čvrsta osnova koja bi naučnim dokazima potvrdila da Blue monday stvarno utiče na ljude, već se deset godina svake godine raspravlja o ovom pitanju.

Dakle, ako se desi da iskusiš depresiju ovog ponedjeljka (ili iskreno bilo koji drugi dan tokom sedmice) Ultra ti donosi 3 jednostavna načina kako da pobijediš “Blue Monday”.

Provedi vrijeme sa prijateljem ili voljenom osobom 

Vrijeme provedeno sa prijateljem ili voljenom osobom može da nam skrene pažnju sa negativnih misli. Zato se potrudi da provedeš vrijeme sa nekim od prijatelja, tako ćete moći prepričati sve šta vam se desilo tokom praznika.

Oslobodi se viška energije

Otiđi na čas aerobika, na bazen, na trčanje ili u dugu šetnju. Endorfini koje tijelo proizvodi su prirodni antidepresivi i pomoći će da se bolje osjećaš.

Ne vrši pritisak na sebe

Ako ti se ništa od gore navedenog ne radi, onda nemoj. Umjesto toga nađi nešto u čemu ćeš zapravo uživati. Uvijek postoji utorak i vjerovatno će biti bolji dan od ponedjeljka.

Slični članci

8 neočekivanih, ali važnih stvari koje pas može osjetiti

Ultra magazin

4 ključna razloga zašto su žene budućnost ekonomije i napretka za sve

Ultra magazin

Jysk se obavezao na 100% uvođenje održivog pamuka do kraja 2024.

Ultra magazin