• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Dalai Lama poručuje: “Moramo svi preuzeti odgovornost u borbi protiv korona virusa”
Ultra Inspirativno

Dalai Lama poručuje: “Moramo svi preuzeti odgovornost u borbi protiv korona virusa”

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, Dalai Lama je za magazin “Time”, izjavio da su sada najvažnije vrijednosti odgovornost, hrabrost i saosjećanje, te da cijeli svijet u ovim izazovnim trenucima, mora biti povezan, više nego ikad. “Svi smo jednaki kao ljudska bića i doživljavamo iste strahove, iste nade, iste neizvjesnosti. Izbijanje ovog strašnog korona virusa, pokazalo je da ono što se desi jednoj osobi, uskoro može uticati, na bilo koje drugo biće. Sada možemo vidjeti, da niko nije imun na ovaj virus”, poručuje inspirativni 84-godišnji Dalai Lama.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK

“Svi smo zabrinuti za svoje voljene ljude i našu budućnost, kako globalne ekonomije, tako i naših vlastitih domova, ali samo molitva nije dovoljna, već i odgovornost, hrabrost, saosjećanje i zajedništvo”, kaže Dalai Lama.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, istakao je i posebnu hrabrost miliona zdravstvenih radnika na svijetu, koji su na prvim linijama, borbe protiv pandemije korona virusa svaki dan.

“Ova globalna kriza pokazuje, da svi moramo preuzeti odgovornost, gdje god možemo, da zaštitimo naš svijet od zdravstvenih prijetnji”, izjavio je on.

Foto: AP

“Svako od nas se mora brinuti o našoj planeti zemlji i raditi na sprečavanju klimatskih promjena i drugih destruktivnih sila. Ova pandemija korona virusa, nam služi kao upozorenje, da ćemo samo udruživanjem, zajedništvom i koordinisanim globalnim dogovorom, uspjeti da odgovorimo na nove, do sada neviđene izazove s kojima smo suočeni”, ističe Dalai Lama.

„Ova globalna zdravstvena kriza, pokazuje nam da nismo odvojeni jedni od drugih, čak ni kada živimo odvojeno u kućnoj izolaciji. Stoga smo svi odgovorni za pomoć, podršku i saosjećanje”.

“Na kraju će ovaj virus proći, jer sam vidio tokom svog dosadašnjeg života da su prolazili ratovi, prirodne katastrofe i druge strašne prijetnje, a mi ćemo imati priliku obnoviti našu globalnu zajednicu, kao što smo to radili i ranije kroz istoriju. Iskreno se nadam, da su svi na sigurnom i da će ostati mirni i hrabri, da prebrodimo sve ovo zajedno”, poručuje Dalai Lama.

Slični članci

Ovo je tajna izbjegavanja svađe sa toksičnom i negativnom osobom

Ultra magazin

Intervju – Ana Petrović: “Dijeta ne podrazumijeva izgladnjivanje, već promjenu prehrambenih navika”

Ultra magazin

Volimo životinje: Prairie je ravnopravan član porodice i pas o kakvom je Neira oduvijek maštala

Ultra magazin