Ultra Moderno

Da li je brijanje stvarno štetno za tvoju kožu?

IuteCredit
IuteCredit

Britvica, jedna od najvećih dilema kada je u pitanju uklanjanje dlačica kod žena. Da li brijanje britvicama štetno za kožu ili ne, pitanje je koje sebi postavlja gotovo svaka druga žena. Pa koji je odgovor? Britvice, iako se mogu pokazati prilično zgodne, pogotovo kad ne možete odvojiti vrijeme za depilaciju voskom, zapravo mogu poprilično oštetiti kožu, ako se ne koriste pravilno.

brijanje britvicom
Foto: freepik.com

Pogledajmo uobičajene probleme s kojima se žene suočavaju kada koriste britvice za uklanjanje dlačica na tijelu:

Tupe oštrice

Ovo je uobičajena greška, i prilično velika. Korištenje tupih oštrica za brijanje ne zahtijeva samo dodatni pritisak i napor, već i ponovljeni potezi mogu naštetiti koži ljuštenjem vrlo tankog vanjskog sloja kože zajedno sa folikulima dlake. S druge strane, oštre oštrice daju ti mekanu glatku kožu, bez napora.

Nefleksibilne oštrice
IuteCredit
IuteCredit

Brijači koje dolaze bez višesmjerne glave mogu zaista otežati brijanje, posebno u regijama do kojih je teško doći. Nefleksibilnost takođe povećava šanse za rezanje, stoga je neophodna fleksibilnost.

britvica za žene
Foto: pexels.com
Iritacije i urasle dlake

Takođe, veliki problemi s kojima se suočavaju žene koje britvicom briju dlake na tijelu su iritacije i urasle dlake. Iritacije od britvice su zaista česte i uzrokuju oštećenje kože, ako se s njima ne postupa pažljivo. Mogu se izbjeći korištenjem kvalitetnih, oštrih britvica, dok urasle dlake mogu biti zaista problematične, bolne i teško ih je izbjeći. Ovakve iritacije kože veliki su razlog zašto britvice ostaju upitna opcija kada je u pitanju uklanjanje dlaka s tijela.

Iako dolaze s prilično mnogo neželjenih nuspojava, britvice i dalje ostaju jedan od najčešće korištenih alata za uklanjanje dlačica na tijelu zbog njihove brze i jednostavne upotrebe.

Slični članci

Koji oblik nokta je idealan za tvoje prste?

Ultra magazin

Tri vrste modernih farmerki za 2021.

Ultra magazin

Vrijeme je da napadneš celulit! Evo kako.

Ultra magazin