Ultra Zanimljivo

Da li esencijalna ulja djeluju? Evo šta kaže nauka.

Na svakom koraku neko ti predlaže aromaterapiju. Esencijalna ulja su industrija od milijardu dolara, ali jesu li efikasna?
Foto: elle

Prijateljica ti preporučuje da koristiš eterično ulje sa pepermintom da ti pomogne u borbi protiv mučnine. Kolega na poslu insistira na tome da nikada nije tako dobro spavao otkad je počeo da prska malo ulja lavande na jastuk. Samo su prošle godine potrošači u Sjedinjenim Državama potrošili milijardu dolara na esencijalna ulja, a očekuje se da će do 2022. godine premašiti i 11 milijardi dolara. Ali, šta kaže istraživanje? Da li eterična ulja zaista djeluju?

Foto: aromamagic

Nacionalni institut za zdravlje donosi detaljni sažetak istraživanja američke Nacionalne medicinske biblioteke koja se provodi o efikasnosti esencijalnih ulja. Trenutno ne postoje istraživanja zasnovana na dokazima koja bi pokazala bilo kakve bolesti koje se mogu izliječiti korištenjem esencijalnih ulja ili praksom aromaterapije. Rezultati o drugim mogućim prednostima esencijalnih ulja kao što su, na primjer, podizači raspoloženja ili sredstva za ublažavanje stresa, više su pomiješani. Ali većina je i dalje neuvjerljiva.

Foto: goodhousekeeping

Jedno od naučnih istraživanja koje je otkrilo pozitivne rezultate esencijalnih ulja uključuje pacijente sa demencijom. Iako, suprotno ovom načinu, piti kašičicu ribljeg ulja svaki dan vjerovatno neće spriječiti demenciju, postoje dokazi da balzam s limunovim uljem smanjuje uznemirenost kod pacijenata s demencijom, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal od Clinical Psychiatry.

Foto: healthline

Postoje i druge dokazane priče o uspjehu esencijalnih ulja, poput tretmana akni uljem čajevca i liječenje alopecije areate ili gubitka kose uljima poput majčine dušice, ruzmarina, lavande i cedrovine.

Istraživanja o korištenju esencijalnih ulja koja se nalaze u agrumima posebno su intrigantna zbog njihovih prirodnih antibakterijskih svojstava. Na primjer, pokazalo se da citrusno ulje, posebno u kombinaciji sa solima Mrtvog mora, inhibira rast bakterija kod miševa i djeluje protivupalno. Bergamot od eteričnog ulja citrusa mogao bi pomoći u borbi protiv rasta uobičajenih uzroka trovanja hranom poput listerija, ešerihije i stafilokoka.

Foto: summitcare

Međutim, većina ovih istraživanja još se nije proširila na klinička istraživanja, što znači da ima još mnogo posla prije nego što bi doktori propisali eterična ulja. S obzirom na snažan interes javnosti za esencijalna ulja, bilo da se ciljaju na stvari koje drugi lijekovi do sada nisu uspjeli popraviti (poput migrene, tjeskobe, stresa i nesanice) ili kontrolisati ono što ide u njihov lijek bez recepta, više istraživanja mogućih prednosti esencijalnih ulja je očigledno vrijedno.

Foto: talyherbal

Postoji vrlo malo primijećenih nuspojava povezanih s primjenom esencijalnih ulja, mada u SAD-u ne treba odobrenje od FDA. Dakle, ako želiš ublažiti stres, dodavanje nekoliko kapi razrijeđenih esencijalnih ulja u toplu kupku vjerovatno ne šteti.

 

Izvor: quickanddirtytips.com

Slični članci

SpaceX lansirao prve astronaute za istorijski komercijalni let

Ultra magazin

Samo 20 sekundi vježbanja ili kretanja će spriječiti efekte sjedenja opasnog po zdravlje

Ultra magazin

Kako da organizuješ sedmicu prema planetama

Ultra magazin