Ultra Ukusno

Čuvaš li pravilno hranu?

U dobro opskrbljenoj kuhinji pravi je užitak spremati različita jela. Međutim, namirnice i drugi prehrambeni proizvodi, ako se čuvaju na pogrešan način, mogu se brzo pokvariti ili izgubiti svoj pravi okus nakon nekog vremena. Donosimo ti mnogo korisnih prehrambenih savjeta, kako maksimalno iskoristiti njihov rok trajanja.
Shutterstock
Smeđi šećer

Kako bi se spriječilo da se od šećera naprave grudvice, u teglu sa njim stavi krišku limuna, limete ili narandže. Smeđem šećeru je potrebna vlaga i što manje izlaganja vazduhu, da bi ostao mekan. S druge strane, bijelom šećeru previše vlage ne odgovara, jer onda brzo očvrsne.

Majoneza
Shutterstock

Majoneza traje duže kada se drži u vratima frižidera. Unutrašnji dio frižidera ili zamrzivača može napaviti da se krema izdvoji i ispušta ulje pri vrhu tube. U ovom slučaju proizvod nije štetan za jelo, ali očito više neće imati ugodan ukus kao inače.

Začini
Shutterstock

Ako ih pohraniš u frižider, ostaće duže svježi, a spriječićeš i da boja izblijedi. Začini se, uglavnom, moraju držati dalje od vrućine i sunčeve svjetlosti.

Med
Shutterstock

Izbjegavaj čuvanje meda u frižideru. Med ima neodređen rok trajanja i nikada se ne kristalizuje, kada se čuva na sobnoj temperaturi. Ali, ostaviš li med otvoren u vlažnom okruženju, pokvariće se.

Sir
Shutterstock

Omogući da sir „diše“ dok se čuva. Umotaj ga u porozne materijale poput voštanog papira ili masnog papira za pečenje. Sirevima je potreban kiseonik da ostanu svježi, inače se brzo osuše.

Hljeb
Getty Images

Ljudi često misle da bi hljeb trebalo čuvati u frižideru kako se ne bi ubuđao, ali to nije tačno. Hljeb se mora čuvati na sobnoj temperaturi, izuzimajući hljeb bez glutena koji zahtijeva skladištenje u zamrzivaču.

Jabuka
Getty Images

Jabukama su potrebne hladne temperature i vlažnost da bi dugo bile svježe. Zbog toga je idealno držati ih u frižideru, prekrivene vlažnim papirom. Takođe, imaj na umu da jabuke oslobađaju etilen, koji pomaže sazrijevanje, čak i ostalih proizvoda naslaganih zajedno sa jabukama, zato ih čuvaj u posebnim ladicama.

Citrusno voće
Getty Images

Narandža, limeta, limun i grejpfrut bi se trebali čuvati u frižideru u mrežastim vrećicama. Kada ih poželiš pojesti, ostavi ih nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, kako bi ispustili svoje sokove.

Paradajz
Getty Images

Paradajz traje dugo, a najbolji ukus ima na temperaturi od 13 stepeni. Nezreli paradajz je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi neko vrijeme dok ne pocrveni i postane sočan. Kada je spreman za konzumaciju, izbjegavaj da ga izlažeš sunčevoj svjetlosti ili hladnim temperaturama.

Banana
Getty Images

Voće brzo sazrijeva i gotovo da nema načina da se to spriječi. Postupak možeš usporiti tako što ćeš banane odvojiti i peteljke zamotati u foliju.

Gljive
Getty Images

Uvijek izvadi gljive iz originalnih pakovanja i stavi ih u papirne kese prije frižidera. Papir apsorbuje suvišnu vlagu i pomaže da gljive duže ostanu svježe.

Svježi krastavac
Getty Images

Većina ljudi ih drži u frižideru, ali idealno ih je čuvati na sobnoj temperaturi, da se izbjegne ubrzano propadanje.

Krompir
Getty Images

Krompir se čuva u papirnim kesama ili kartonskim kutijama na hladnim i mračnim mjestima. Ali, nikada ga ne bi trebalo držati u frižideru, ta temperatura je preniska za njega.

Orašasti plodovi
Getty Images

Orašasti plodovi mogu postati užegli, kada se čuvaju na sobnoj temperaturi duže od tri mjeseca. Ako ne planiraš da ih sve pojedeš u kratkom vremenskom roku, idealno bi bilo čuvati ih u hermetički zatvorenim posudama u frižideru.

Mlijeko
Getty Images

Kako bi mlijeko duže trajalo, moraš ga čuvati u najhladnijim dijelovima frižidera – zadnjoj ili donjoj strani – ali ne u zamrzivaču. Izbjegavaj da ga držiš u vratima frižidera, jer temperatura u tom dijelu skraćuje rok trajanja.

 

Izvor: msn.com

Slični članci

Probaj ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Ultra magazin

Mediteranska ishrana za dugovječnost

Ultra magazin

5 ideja za veganski doručak

Ultra magazin